SGK Uzmanı Asgari Ücret İçin Bu Olasılığı Yorumladı

SGK Uzmanı Asgari Ücret İçin Bu Olasılığı Yorumladı
Çalışanların Temmuz'da asgari ücrete zam umutları suya düştü. Hükümet zam yapmayacak. İş dünyası bölgesel ücret önerisi sundu.

Çalışanlar, Temmuz ayında asgari ücrete zam beklentisi içerisindeydi. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, artış olmayacağını belirtti. İş dünyası ise asgari ücretin bölgesel olarak belirlenmesini önerdi.

ASGARİ ÜCRETİN BÖLGESEL BELİRLENMESİ

TİM Tekstil ve Ham Maddeleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci, asgari ücretin bölgesel ve sektörel olarak hesaplanmasını teklif etti. Kileci, "İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde yaşam maliyeti çok daha yüksek. Bu nedenle asgari ücretin bölgesel olarak belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz," dedi.

sgk-uzmani-asgari-ucret-icin-bu-olasiligi-yorumladi-1.jpg

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET MÜMKÜN MÜ?

SGK Uzmanı Serdar Aday, bölgesel asgari ücretin büyükşehirlerdeki kira ve yol masraflarının artması nedeniyle talep edildiğini belirtti. Aday, "Bu uygulamanın şu an veya önümüzdeki yıl gerçekleşeceğini sanmıyorum," dedi.

"YAŞAM MALİYETLERİ STANDARTLARI ÇOK FARKLI"

Aday, büyükşehirlerde yaşayanların kira giderlerinin Anadolu'daki küçük kasabalarda yaşayanlardan çok farklı olduğunu vurguladı. "Bir market zincirinin küçük bir ilçedeki çalışanıyla İstanbul Beşiktaş'taki mağaza çalışanının ücreti neredeyse aynı. Ancak yaşam maliyetleri arasında dağlar kadar fark var," ifadelerini kullandı.

sgk-uzmani-asgari-ucret-icin-bu-olasiligi-yorumladi-2.jpg

BÜYÜKŞEHİRLERE GÖÇ VE ENFLASYON RİSKİ

Bölgesel asgari ücretin büyükşehirlere göçü artırabileceğini belirten Aday, "Bu durum, büyükşehirlerdeki işveren maliyetlerini artırarak enflasyonu körükleyebilir," dedi. "Aynı evde birden fazla çalışan, daha yüksek ücret talepleriyle büyükşehirlere göç edebilir," diye ekledi.