Seçimden Sonra Dolar Yükselir Mi?

Seçimden Sonra Dolar Yükselir Mi?
14 Mayıs seçimlerinde hiçbir adayın salt çoğunluğu sağlayamamasından dolayı Türkiye 28 Mayıs'ta ikinci tur seçimlere gidiyor. Ekonomik belirsizlikler devam ederken yurttaşlar arasında yanıtı en çok aranan sorulardan biri de dolar yükselir mi?

Seçimden Sonra Dolar Yükselir Mi?

Halktv.com.tr yazarı Olcay Aydilek'e konuşan ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu;

"AKP hükümeti devam ederse ben kurların gelecek önümüzdeki haftalar içinde 25-30 TL'ye kadar çıkabileceğini, daha sonra 25-26 TL'ye oturacağını düşünüyorum."

Babuşcu'ya sorumuz ve yanıtları şöyle:

28 Mayıs seçimlerine ekonomide ağır bir kriz ortamında gidiliyor. Kurlar artıyor, faizler yükseliyor. Bu süreç devam eder mi?

Önce geriye yönelik bir analizle başlayalım. Merkez Bankası'nın amacı enflasyonu düşürmektir. Merkez Bankası, bu birinci amacını bırakıp ikinci amacına doğru yöneldi. İkinci amacı nedir? Türk Lirası'nın değerini korumak.

Banka, bu amaçla 2022 Ağustos ayından bu yana hareket ediyor. Neden bu amaçla hareket ediyor diye bakalım. Seçime 9 ay kala önlemini alıp kurun sıçramasını önlemek. Yani "kurlar yukarı doğru sıçramasın, sıçrarsa oy kaybedeceğiz. Sıçramazsa seçimi kazanırız" felsefesiyle hareket etmiştir.