Prof. Dr. Hakan Kara'dan 'enflasyon korumalı tahvil' yorumu: İktidar son mermisini saklıyor

Parametre programında Mustafa Sönmez'in konuğu olan Prof. Dr. Hakan Kara, iktidarın sıkılaşma etkisi tercih etmediği için enflasyon korumalı tahvilden vazgeçtiğini belirterek, "İktidar son mermisini saklıyor" yorumunda bulundu.

Halk TV'de Mustafa Sönmez'in sunduğu Parametre programına Prof. Dr. Hakan Kara konuk oldu. Ekonomi gündemine dair değerlendirmelerde bulunan Kara, Hazine'nin yükünün ürkütücü boyutlara ulaştığını söyledi. Kara, Türk Lirası'na destek için yolda olan enflasyon korumalı tahvilin çıkması durumunda talebin olabileceğini belirterek, "Çünkü insanlar enflasyona karşı kendilerini korumak istiyorlar ve tek bir ürün yok ortada. Dolayısıyla talep olacaktır" dedi.

'Sıkılaşma etkisi tercih edilmediği için vazgeçildi'

Tahvilin çıkması durumunda ilk planda bankalardan mevduat çıkışına yol açacağını söyleyen Kara, "Bankalar arası rekabetten dolayı mevduat faizi yükselecek. Mevduat faizi yükselirse kredi faizleri çıkacak ve genel olarak bir sıkılaşma ortaya çıkacak. Sonuçta da bu büyümeyi yavaşlatacak. Dolayısıyla bence bu tür bir sıkılaşma etkisi tercih edilmediği için enflasyona endeksli tahvilden şimdilik vazgeçildi" diye konuştu.

'Son mermi zor günler için saklanıyor'

Kara, tahvilin daha zor günler için de saklanıyor olabileceği ihtimaline işaret ederek, "Şu anda son mermi gibi. Son güçlü mermi kullanabilecek. Daha zor günler için saklanıyor olabilir" ifadelerini kullandı. Şu anda ekonomide bir soğuma istenmediğini dile getiren Kara, "Fakat bir yavaşlama olmadan da nasıl bu cari açık ve enflasyon düşecek?" diye sordu.

Etiketler :