Perşembe Günkü Faiz Açıklamasını Reuters Duyurdu

Perşembe Günkü Faiz Açıklamasını Reuters Duyurdu
Merkez Bankası kritik faiz kararını 21 Mart Perşembe günü açıklayacak. Merkez Bankasının faizi sabit tutacağı yorumları yapılıyor. Yabancı bankalar ise faiz artırımı bekliyor. İngiliz haber ajansı Reuters, 22 ekonomistle yaptığı faiz anketinin sonuçlarını açıkladı.

Ocak ayında 2024 yılının ilk faiz kararını açıklayan Merkez Bankası, politika faizini beklentilere paralel 250 baz puan artışla yüzde 45'e yükseltmişti.

Banka şubat ayında ise beklentilere paralel olarak faizi yüzde 45'te sabit tutmuştu.

Merkez Bankası mart ayı faiz kararını 21 Mart'ta verecek, bankanın kararı merakla bekleniyor.

Merkez Bankası, bu hafta seçimlerden önceki son faiz kararını açıklayacak. Reuters anketine katılan ekonomistlerin çoğu bu ay faizin sabit tutulacağını beklerken, gelecek ay artışların tekrar başlayacağını öngörüyor.

Reuters'ın yaptığı bir ankete göre ekonomistlerin çoğu bu yıl içinde bir faiz artırımı daha yapılacağını tahmin etse de Türkiye Merkez Bankası'nın bu hafta kilit faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 45'te sabit tutması bekleniyor.
Merkez bankasının son dönemde zorunlu karşılıklar da dahil olmak üzere politikayı sıkılaştırmaya yönelik adımlar atması, bazı bankaların kredi limitlerini düşürmesine ya da kredi vermeyi durdurmasına neden oldu. Banka cumartesi günü de kredi kartından nakit avansta uygulanan azami faiz oranını yükseltti.

reuters.jpg

BU YIL TEKRAR ARTIRIMA GİDİLECEK

Ankete katılan 22 katılımcının ikisi hariç tamamı bankanın Mart ayında politika faizini sabit tutmasını beklerken, ikisi 250 baz puanlık bir artış öngörüyor. Anket ayrıca 12 katılımcıdan sekizinin bankanın bu yıl içinde tekrar faiz artırımına gideceğini beklediğini gösterdi.

merkez-bankasi-faiz.jpg

İNDİRİM BEKLENTİLERİ DEĞİŞTİ Mİ?

Şubat ayında yapılan bir önceki ankette ekonomistler yıl sonuna kadar 500-750 baz puanlık faiz indirimi bekliyorlardı.