Patronlardan Yurtdışından İşçi Talebi! Mühendise 25 Bin İşçiye 35 Bin Lira Maaş! Bu Sektörde Maaşlar 150 Bin TL'ye Yaklaştı

Patronlardan Yurtdışından İşçi Talebi! Mühendise 25 Bin İşçiye 35 Bin Lira Maaş! Bu Sektörde Maaşlar 150 Bin TL'ye Yaklaştı
Türkiye'de sanayi sektöründe her fabrika ortalama 100 işçi eksikliğiyle çalışırken, inşaat sektöründe mavi yaka elemanlarının bulunmasında zorluklar yaşanıyor. İşgücü sorununa çözüm için mesleki eğitimde reform ve iş dünyası ile işbirliği önem taşıyor.

İşgücü eksikliği, Türkiye'nin sanayi sektörünü ciddi şekilde etkiliyor. TUSİD Başkanı Bekir Topuz'un vurguladığı gibi, her fabrika en az 100 işçi eksikliğiyle çalışıyor ve yeni yatırımların önüne bu durum engel teşkil ediyor.

İŞÇİ İTHALATI ZORUNLULUĞU

TUSİD Başkanı Topuz'un ifadelerine göre, artık işçi ithalatı kaçınılmaz hale gelmiş durumda. Ancak bu ithalatın dikkatle planlanması gerekiyor, çünkü dışarıdan getirilen işçilerin uyumlu bir şekilde çalışması önem arz ediyor.

thumbs-b-c-923ff6fd0fffd63c3c05438d6d7630fe.jpg

VASIFSIZ İŞÇİYE OLAN İHTİYAÇ

Topuz'un vurguladığı bir diğer nokta ise artık mühendis değil, vasıfsız işçiye olan gereksinim. Fabrikalarda mühendislere göre daha yüksek ücretler ödenmesine rağmen, mühendislerin talepleriyle işlerin gereklilikleri uyuşmuyor.

'MÜHENDİS DEĞİL İŞÇİ LAZIM'

Hürriyet'in haberine göre “Bize mühendis değil, vasıfsız işçi lazım” diyen Bekir Topuz, “Fabrikalarımızda mühendise 25 bin lira, işçiye ise 35 bin lira veriyoruz. Ama mühendise, ‘Gel sen bu makinenin başına geç, ustanın yaptığı işi sana öğretelim, sadece burada dur, 40 bin lira verelim’ diyoruz. Mühendis bunu kabul etmiyor ve bize, ‘Benim işim masada oturmak’ diyor. Yani günün sonunda ihtiyacımızı kimse karşılamıyor. Bu sıkıntı büyüyor” şeklinde konuştu.

MESLEKİ EĞİTİMDE REFORM ZORUNLULUĞU

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan'a göre, işgücü sorununun çözümü mesleki eğitimde yatıyor. Nitelikli işgücüne olan ihtiyaç giderek artıyor ve şirketlerin bu ihtiyacı karşılayacak yetişmiş insan kaynağına erişimi kritik bir hal alıyor.

thumbs-b-c-b4854d5ee63e79397d001254216f27ce.jpg

MESLEK LİSELERİNİN ROLÜ

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, işgücü sorununun kök nedenlerinden birinin meslek liselerinden yetişmiş yeterli sayıda çalışanın gelmemesi olduğunu vurguluyor. Meslek liselerinin müfredatının iş dünyasının ihtiyaçlarına göre belirlenmesi ve işbirliği içinde olması önem taşıyor.

ÜNİVERSİTE EĞİTİMİNİN YETERSİZLİĞİ

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, üniversitelerde verilen eğitimin yetersizliğinden kaynaklanan işgücü sorununu dile getiriyor. Bu durumun katma değeri yüksek üretim için engel teşkil ettiğini ve eğitim sisteminde temel bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

thumbs-b-c-aaf6ef8937a2e3f691d49e0903cf6b6d.jpg

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DE SORUN

Türkiye Müteahhitler Birliği raporuna göre, inşaat sektöründe de işgücü açığı yaşanıyor. Ortalama düzeyde mavi yaka elemanlarının bulunmasında zorluklar yaşanıyor ve bu durumun inşaat maliyetlerini artırdığı görülüyor.

Haberde belirtilenlere göre, Türkiye'deki sanayi sektöründe her fabrikanın ortalama olarak en az 100 işçi eksikliği bulunmaktadır. İnşaat sektöründe ise orta düzeyde mavi yaka elemanlarının bulunmasında zorluklar yaşanmaktadır ve bu sektörde işçi maaşlarının son zamanlarda aylık 150 bin TL seviyelerine kadar çıktığı belirtilmektedir.