Okumadan sakın trafiğe çıkmayın! Bütün sürücülere zorunlu oldu

Okumadan sakın trafiğe çıkmayın! Bütün sürücülere zorunlu oldu
Tüm araç sahiplerini ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Her araçta bulunması zorunlu hale getirelecek olan uygulama için tarih verildi. İşte detaylar...

Trafiğe çıkan araçların vergi gelirinin daha etkin bir şekilde belirlenmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi hayata geçirilecek. Başkanlık, yeni düzenleme kapsamında yakıt alan araçların plakalarının otomatik olarak Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz'a işleyecek. Yeni düzenlemenin detayları ise şu şekilde...

istanbul-trafik-aa-2157254.jpg

TAKTIRMAYAN TRAFİĞE ÇIKMASIN!

Milyonlarca sürücü için zorunlu bir sistem olan Taşıt Tanıma Birimi'n, (TTB) iş yerine ait veya kiralanmış ticari araçlar 31 Aralık 2024 tarihine kadar taktırması zorunluluğu getiriliyor. 1 Ocak 2025'ten itibaren TTB sistemini taktırmayan araçlar trafiğe çıkamayacağı gibi trafik cezaları ile karşılaşacak.

thg.png

TAŞIT TANIMA BİRİMİ (TTB) NEDİR?

Araçların yakıt depolarına yerleştirilen Taşıt Tanıma Birimi (TTB), elektronik bir etiket taşıt tanıma sistemi tarafından çalışır. Akaryakıt istasyonlarında kullanılan taşıt tanımı okuyucu tarafından okunarak araç plakasını otomatik olarak tanıyan bu etiket, yakıt alımı esnasında kayıt yapma işini otomatik olarak gerçekleştirmiştir. Bu otomatik sistem sayesinde vergi kayıplarının öne geçiliyor ve işlemlerde kolaylıkla gerçekleştiriliyor.

fhgn.png

SÖKÜLEN TTB TEKRAR TAKILIR MI?

TTB’lerini aracından söken vatandaşlar, yeni düzenleme sonrası, birimi tekrar aracına takıp takamayacağını merak ediyor. Başkanlık tarafından konuya ilişkin yapılan bilgilendirmede araçtan sökülen TTB'lerin tekrar kullanılamayacağı vurgulanırken, yeniden taktırılması gerektiği belirtildi. Araçların sahiplik veya plaka bilgilerinin değiştiği takdirde TTB takılması zorunludur. Ulusal taşıt tanıma sistemiyle ilgili düzenleme, 5 Ekim 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı.

Resmi Gazete'de yapılan açıklama sonrası kiralama yoluyla elde edilen veya işletmeye dahil olan taşıtların 31 Aralık 2024 tarihine kadar TTB taktırması zorunlu oldu. Ayrıca akaryakıt istasyonlarını işleten mükellefler için taşıt tanımı okuyucu cihazı taktırılması da zorunludur.

rf.png

TTB NEREDEN ALINIR?

TTB'ler sadece Darphane tarafından yetkilendirilen taşıt montaj firmaları tarafından yapılıyor. Bu firmalar arasında Motorlu Taşıt Yetkili Servisleri, Motorlu Taşıt Özel Servisleri ve Taşıt Tanıma ve/veya Takip Sistemleri Montaj Servisleri yer alıyor.

frh.png

MALİYETİ NE KADAR?

Toplam işlem süresinin 15 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştirilebilen TTB’lerin, fiyatı yetkili firmaya göre değişiklik gösterebilir. Ancak ortalama 250 TL civarında bir meblağ ile gerçekleştirebileceğiniz sistemin işleyişi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen sürücüler, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ve Darphane ve Damga Matbaa Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi üzerinden detaylara ulaşabilirler.