Okullardan haraç gibi bağış uygulaması

Okullardan haraç gibi bağış uygulaması
Veliler son günlerde özel okul fiyatlarından yakınırken şimdi bir de zorunlu bağış uygulaması çıktı. Bazı okullar öğrenci kayıtlarında çeşitli sebeplerle bağış yapmayı ailelere zorunlu tutuyor. Bağış ücretleri ise fahiş rakamlarda...

Çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak isteyen aileler eğitim sürecini titizlikle yönetmeye çalışıyor. Fahiş fiyatlardaki özel okullara çocuklarını gönderemeyen aileler, adrese dayalı kayıt sistemi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarına gidiyorlar. Fakat bu sefer de okullarda bağış uygulamasının neredeyse zorunlu hale gelmesi aileleri zora sokuyor. Bakanlık bağış ve öğretmen seçiminin önüne geçmek için bu yıl ilkokul birinci sınıf ve orta okul beşinci sınıfta başlayacak öğrencileri adrese dayalı kayıt sistemi ile kaydetti.

Veliler isyanda! Okullar bağış parasını zorunlu tutuyor, fiyatlar özellerle yarışıyor - Sayfa 2

Kayıtlar MERNIS sistemi esas alınarak ailelerin oturdukları evin adresi baz alınarak e-Okul sistemi üzerinden yapıldı. Otomatik kayıtlara rağmen okullar, velilerden yüksek ücretli bağış istemeye devam ediyor.

Veliler isyanda! Okullar bağış parasını zorunlu tutuyor, fiyatlar özellerle yarışıyor - Sayfa 3

Bağışlar farklı sebepler öne sürülerek toplanıyor. Bazı okullar A4 kağıt, tahta kalemi gibi kırtasiye ürünleri isterken bazıları da nakit para talep ediyor. Ücretler ve talepler ise okulların başarı durumu ve sosyal olanaklarına göre değişiyor. 1000 TL isteyen okul olduğu gibi bağış miktarı 150 Bin TL olan okullar da var.

Veliler isyanda! Okullar bağış parasını zorunlu tutuyor, fiyatlar özellerle yarışıyor - Sayfa 6

BAĞIŞLAR OKUL AİLE BİRLİĞİ TARAFINDAN TOPLANIYOR

Konu hakkında iddiaların çoğalması üzerine bazı okul yetkililer bu iddiaları reddederken bazıları ise bağışların Okul aile birliği tarafından toplandığını öne sürüyor.

Veliler isyanda! Okullar bağış parasını zorunlu tutuyor, fiyatlar özellerle yarışıyor - Sayfa 8

KONU CİMERE GİTTİ

Velilerden bazılarının bu durumu CİMER'e şikayet ettiği de öğrenildi. Sosyal medyada infiale sebep olan veli itirazlarından bazıları şöyle:

- Beşiktaş’ta bulunan bir okula gittiğimde kayıtlar dolu görünmekte. Kayıt ücreti bağış parası olarak da 80 bin TL istediler.

- İzmir Konak’ta adresim tuttuğu ve kızımın yaşı geldiği için e-Devlet’te yazan okula gittim. Bana okula peşin olarak 9.000 TL ödememi, bir de bağış adı altında 20.000 TL vermemi istediler.

- İstanbul Bahçelievler’de 2.600 TL bağış adı altında kayıt parası istiyorlar. Vermezseniz kayıt etmeyiz diyorlar.

Veliler isyanda! Okullar bağış parasını zorunlu tutuyor, fiyatlar özellerle yarışıyor - Sayfa 10

BAĞIŞ KAPISINI MEB AÇTI

MEB, 14 Ekim 2023 tarihinde Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle, okul öncesi eğitim kurumlarına katkı payı getirdi. Bu nedenle çocuklarını ana okullarına kaydettirmeye giden veliler, yıllık 13 bin TL’ye ulaşan ücretlerle karşılaştılar.

Kaynak:Haber Merkezi