New York borsası kapanışı yükselişle yaptı

New York borsası kapanışı yükselişle yaptı
New York borsası, günü yükselişle tamamladı.

New York borsası, yatırımcıların dikkatini bu hafta açıklanacak enflasyon verileri ve şirket bilançolarına çevirmesiyle günü yükselişle kapattı. Kapanışta Dow Jones endeksi, 100 puanın üzerinde değer kazanarak yüzde 0,30 artışla 42.080,37 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 0,97 artışla 5.751,13 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 1,44 kazançla 18.182,34 puana ulaştı.

Dün yaşanan satış dalgasının ardından piyasalar, güçlü gelen istihdam verileri sonrası ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirim sürecine daha temkinli adımlarla devam edeceği beklentisiyle pozitif bir seyir izledi. Para piyasalarında, Fed'in kasım ayında 25 baz puanlık faiz indirimi yapma ihtimali yüzde 80'in üzerinde seyrederken, 50 baz puanlık indirim ihtimali ortadan kalktı.

Geçen hafta ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, Ağustos ayından bu yana ilk kez yüzde 4'ün üzerine çıkmıştı. Ancak, bu seviye sonrası bir miktar düşüş gösterse de stabil seyrini sürdürdü. Fed yetkililerinden gelen açıklamalara göre, enflasyonu yüzde 2 hedefine indirme konusunda dengeli bir yaklaşım benimsenmesi gerektiği vurgulandı.

New York Fed Başkanı John Williams, eylül ayındaki yarım puanlık faiz indiriminin ardından bankanın ABD ekonomisinde "yumuşak inişi" sağlamak üzere iyi bir konumda olduğunu belirtti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, iş gücü piyasasındaki risklerin arttığını ancak ekonominin güçlü kalmaya devam ettiğini ifade etti. Boston Fed Başkanı Susan Collins ise faiz oranlarının düşürülmesinde dikkatli ve veriye dayalı bir yaklaşım izlenmesi gerektiğini kaydetti.

Yatırımcılar, yarın açıklanacak Fed'in eylül ayı son toplantısının tutanaklarını yakından takip edecek. Ayrıca, açıklanacak enflasyon verileri, piyasanın yönü açısından büyük önem taşıyor.

Orta Doğu'daki gerilim de takip edilmeye devam ederken, Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri'nin ateşkes girişimine destek verdiklerini açıkladı. Bu haberlerin ardından Brent petrol ve Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatları yüzde 4'ün üzerinde düştü.

Kurumsal tarafta ise bilanço sezonu başlarken, PepsiCo'nun hisseleri, şirketin gelirinin üçüncü çeyrekte azalmasına ve bu yıla ilişkin gelir beklentisini düşürmesine rağmen yüzde 1,9 değer kazandı. Bu durum, yatırımcıların bilanço sonuçlarını ve ekonomik verileri yakından izlemeye devam edeceğini gösteriyor.

Kaynak:AA

Etiketler :