Müslüman Ülkelerin Hareketsizliğinin Sırrı, Para Mı Ağır Bastı?

Müslüman Ülkelerin Hareketsizliğinin Sırrı, Para Mı Ağır Bastı?
Birleşik Arap Emirlikleri resmi havayolu şirketi olan Etihad Airways, İsrail'e uçuşların devam edeceğini açıkladı.

7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas çatışmaları şiddetini artırarak sürüyor. İsrail son olarak Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne operasyon başlattı.

Sokakta, kahve zincirinde, hamburggercilerde vatandaşa tacizler sürüyor. Arka planda ise büyük bir ticaret yürüyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, Gazze'deki can kayıplarına rağmen İsrail ile ilişkilerini sürdürecek.

Petrol zengini Körfez ülkesi, bölgesel meselelerde önemli bir etkiye sahip. Keza Amerikan güçlerine ev sahipliği yapıyor ve Washington'ın bölgedeki 'güvenlik ortağı' olarak öne çıkıyor.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen dört kaynak, Reuters'a yaptıkları açıklamada, BAE'nin İsrail'le ilişkisinin yanı sıra, savaş bittiğinde geniş bir diyalog zeminine geri dönme olasılığı için Arap devletleri tarafından alınan (sert) pozisyonu 'ılımlı hale getirmek' için çalıştığını dile getirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri resmi havayolu şirketi olan Etihad Airways de İsrail'e uçuşların devam edeceğini açıkladı.

Filistinli yetkililere göre, Abu Dabi yönetimi, Tel Aviv ile son üç yılda kurduğu yakın güvenlik ve ekonomik iş birliğine rağmen çoğu çocuk 11 binden fazla Filistinlinin öldürülmesine yol açan İsrail'in Gazze saldırılarını dizginleme konusunda pek başarılı olamadı.

Dört kaynağa göre de çıkmazın ortasındaki BAE, savaşı sona erdirmek için yeterince baskı uygulamadığına inandığı en önemli güvenlik ortağı Washington'a karşı giderek daha fazla hayal kırıklığı yaşıyor.

Kaynaklar, BAE'nin İsrail Büyükelçisine ev sahipliği yapmaya devam ettiği ve Abu Dabi'nin uzun vadeli stratejik önceliğini temsil eden diplomatik ilişkilerin sona ermesi gibi bir ihtimalin olmadığını kaydetti.

Anlaşmanın temelinde kısmen 'İran tehdidine' ilişkin ortak kaygıların yanı sıra Abu Dabi'nin dış politikasının ekonomi odaklı daha geniş bir şekilde yeniden düzenlenmesi yatıyor.

Etiketler :