Milyonları ilgilendiren erken emeklilik yasası Meclis'e ne zaman gelecek? TBMM'de bayramdan sonra hareketlilik başlayacak

Milyonları ilgilendiren erken emeklilik yasası Meclis'e ne zaman gelecek? TBMM'de bayramdan sonra hareketlilik başlayacak
SSK ve Bağ-Kur arasındaki prim şartı farkı kapatılıyor. Bağ-Kur prim şartı 9 binden 7200 güne düşürülüyor. Bu sayede esnaf 5 yıl daha az prim ödeyerek emekli olabilecek.EYT'li esnaf için prim gün şartı 9000'den 7200'e iniyor. EYT'li esnaf 7200 günü tamamlar tamamlamaz emekli olabilecek.

Erken emeklilik yasasıyla ilgili gelişmeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bayramdan sonra yoğun bir mesaiyle çalışmalarına başlamasıyla gündeme gelecek. İşte önümüzdeki dönemde TBMM gündemine gelebilecek bazı erken emeklilik formülleri:

SSK ile Bağ-Kur Arasındaki Farkın Kapatılması: Bağ-Kur prim şartının 9 binden 7200 güne düşürülmesi bekleniyor. Böylece esnaf, daha az prim ödeyerek emekli olabilecek. Bu düzenlemeden yararlanacak küçük esnafın çalıştırdığı kişi sayısının 10 ve altında olması bekleniyor.

para2.webp

EYT'liler için Prim Gün Şartının Düşürülmesi: 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafta prim gün şartının 9000'den 7200'e düşürülmesi bekleniyor. Bu düzenlemeyle EYT'liler, 7200 günü tamamladıklarında emekli olabilecekler.

Sigortalılık Başlangıç Tarihine Göre Belirlenen Yaş Şartı: 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanların sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı tamamlamaları gerekecek. Bu yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak belirlenmişken, sonrasında ise 65'e kadar çıkabilecek.

Ev Kadınlarının Dahil Edilmesi: Ev kadınlarının sosyal güvenceye kavuşturulması ve emekliliklerinin desteklenmesi için yeni düzenlemeler yapılacak. İsteğe bağlı sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanmasıyla ev kadınları da emekli olabilecekler.