Milyonlarca emekliyi bekleyen tehlike: Kelebek etkisi yaşanacak!

Milyonlarca emekliyi bekleyen tehlike: Kelebek etkisi yaşanacak!
TGRT Haber'e konuşan SGK uzmanı Emin Yılmaz, kök aylıklarla birlikte emeklileri bekleyen tehlikeye dikkat çekti. Yılmaz, düzenleme yapılmadığı takdirde milyonlarca emeklinin maaşının eşitlenebileceğini söyledi.

SGK uzmanı Emin Yılmaz, emeklileri bekleyen potansiyel tehlikelere dikkat çekti. Yılmaz, kök aylıklarla ilgili çeşitli riskler olduğunu belirterek, prim günlerinden bağımsız olarak milyonlarca kişinin aynı emekli maaşına mahkum olabileceğini ifade etti.

Yılmaz, şu şekilde konuştu:

Yılmaz şöyle konuştu:

Özellikle kök aylık dediğimiz yani biraz daha açacak olursak sizin çalışma hayatı boyunca yasaların emrettiği şekilde sizden kesilen primler ve diğer şartlar tamamlandığı zaman sizin ham haliyle yani orijinal katıksız baraj aylık ya da kök aylık üzerinden maaşınız hesaplanıyor.

Buradaki rakam eğer belli bir rakamın altında kalıyorsa hazine tarafından tamamlanıyor.

Kök aylıkla ilgili özel bir çalışma yapılmadığı takdirde bizim bir sonraki dönemimiz olan 2025 Ocak döneminde tabiri caizse kelebek etkisi yaşanabilir.

Yani sürekli kök aylıklara müdahale edilmeyip de taban aylık dediğimiz 10.000 liradan 12.500 liraya çıkarılmasıyla alakalı bu süreç için risk var. Bütün emeklilerimiz belli bir noktada maaşlarının birleşme ve herkesin tek emekli aylığı alma riskine ulaşması söz konusu olabilir.

Burada siz eğer 3.600 günden de emekli olsanız veya Bağ-Kur'lu olup da 9.000 günden de emekli olsanız asgari ücret üzerinden sürekli prim ödüyorsanız, dolayısıyla buradaki taban aylığa talim etmek zorunda kalabilirsiniz. O yüzden ivedilikle çok aylık sorunun çözülmesi lazım.

Kök aylık sorunu çözülmediği takdirde toplum içerisinde özellikle emeklilerimiz içerisinde en alttaki dar gelirli emeklerimizle ilgili bazı sıkıntılar olabilir diye söyleyebiliriz.