Milyonlarca Emeklinin Maaş Zammını Belirleyecek: Haftaya Açıklanacak Karar Ortaya Çıktı

Milyonlarca Emeklinin Maaş Zammını Belirleyecek: Haftaya Açıklanacak Karar Ortaya Çıktı
Bugün açıklanan enflasyon verilerinin ardından SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensubu milyonlar için yapılacak zam oranı da son şeklini aldı. Hükümetin kesinleşmiş zam oranını gelecek hafta açıklaması beklenirken, emekli zammına ilişkin alınan son karar kulislerden sızmış durumda.

17 milyona yakın emeklinin beklediği haber bugün geldi.

Enflasyon verilerinin netleşmesiyle birlikte emeklilere temmuz ayında verilecek olan enflasyon farkı kesinleşti. Türkiye'de ilk 6 ayda görülen enflasyon yüzde 24,73 olarak kayıtlara geçerken, bu durum SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilecek zam miktarını da doğrudan kesinleştirmiş oldu.

EMEKLİYE KÖK MAAŞ DARBESİ GELİYOR

Ancak ekonomi yönetimi, Türkiye'deki emekli sayısının çok olduğunu ve bu durumun Hazine'ye büyük bir yük getirdiğini gerekçe göstererek, geçtiğimiz yıl uygulanan kök maaş zammı formülünün bu yıl da tekrarlanmasını talep etti.

paramaas2.jpgCumhurbaşkanı Erdoğan'ın istemese de bu duruma razı olduğu kulislerden gelen bilgilerde yer alırken, söz konusu değişiklik milyonlarca emeklinin eline geçen aylıkta hiçbir değişiklik yaşanmayacağı anlamına geliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu yıl seyyanen zam ya da refah payı eklemesi yapılmayacağını belirtirken, emeklilere yalnızca enflasyon farkının ödeneceğini açıkladı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için kesinleşen zam tutarı yüzde 24.73 olurken, memur ve memur emeklileri ise yalnızca yüzde 19,31 oranında zam hakkı kazanmış oldu.

"EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI DEĞİŞMEYECEK"

2023 yılının Temmuz ayında emeklilere yüzde 25 zam kararı alan hükümet, bu artışı kök maaşlara yansıtarak milyonlarca emeklinin fiilen hiçbir zam almamasına yol açmıştı. Bu yıl da aynı uygulamanın tekrarlanacağına yönelik söylentilerin artmasıyla birlikte, halihazırda 10 bin TL maaş alan 6 milyona yakın emekli, zam kararı sonrası hiçbir artış yaşamayacak.

paramaas3.webpKök maaşı 8 bin TL'nin altında olan emekliler, temmuz zamlarının kök maaşlara yansıtılması halinde 10 bin lira aylık almaya devam edecek. Kök maaşı 8 bin ve 10 bin TL arasında bulunan vatandaşlar ise, yapılacak artıştan kısmen yararlanabilecek. Örneğin kök maaşı 8 bin 500 lira olan bir emekli, yüzde 24.73 oranındaki zammın kök maaşa yansıtılması halinde yalnızca 10 bin 602 lira maaş almış olacak.

Bu durumda resmileşmiş zam tutarı ise 602 lira ile sınırlı kalacak.