Milyonlarca emekli zamma isyan etti: 'Bu zamlar ölüm ücreti'

Milyonlarca emekli zamma isyan etti: 'Bu zamlar ölüm ücreti'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki gün açıkladığı emekli aylığı zammına sendikalardan tepki geldi. Açıklanan zam oranlarının emeklileri hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen sendika temsilcileri, "Bu zamlar emeklileri sefalete mahkûm ediyor" dedi.

EN DÜŞÜK AYLIK 10 BİN LİRAYA ÇIKARILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada, en düşük emekli aylığını 10 bin liraya çıkardığını duyurdu. SGK ve Bağ-Kur emeklilerine ise ek zam yüzde 5 olarak belirlendi. Böylece SGK ve Bağ-Kur'lular üzerinden dul ve yetim aylığı alanların aylıklarının da 10 bin liranın altında kalacağına vurgu yapıldı.

SENDİKALAR: "ZAM DEĞİL, SEFALET ÜCRETİ"

Cumhuriyet Gazetesi'nden Mustafa Çakır'ın haberine göre açıklanan oranları "zam değil, sefalet ücreti" diye niteleyen DİSK Emekli-Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender, "Kök aylıkları 5 bin 300 lira ile 7 bin lira arasında olan 4.5 milyondan fazla emekli vardı. Şimdi 6-6.5 milyon emekli 10 bin lira aylık alacak" dedi.

Dul ve yetimlerin aylıklarının ise daha düşük olduğuna işaret eden Kalender, "Onlar yüzde 75'ini alabiliyor. Aylıkları 10 bin liranın altında kalacak. 4.5 milyon dul ve yetim aylığı alan var. Bu nasıl ‘emekliler yılı’? Bize ‘Ölün, hem yüksünüz hem külfetsiniz’ diyorlar" diye konuştu.

"TEK ÇÖZÜM YOLU İNTİBAK"

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün de, "Yüce Meclis'imizden beklentimiz, konunun tekrar değerlendirilmesi ve emeklinin zorlu yaşam mücadelesinde bir nebze de olsa nefes alabilmesini sağlayacak yeni bir düzenlemenin hayata geçirilmesidir" dedi.

TÜED Sosyal Güvenlik Uzmanı Namık Tan ise, en düşük aylıkların 10 bin liraya tamamlanması uygulamasının doğru bir yöntem olmadığını dile getirdi. Tan, "Emeklinin gerçek aylığını iyileştirin. Bu tür seçenekler prim gün sayıları daha fazla olan daha yüksek prim ödeyenlere haksızlık. Emekliler sistemin kurbanı. 2000 sonrası için intibak çıkarılmadan, aylık hesaplama sistemi değiştirilmeden bu sorunlar çözülmez. Şu anda yapılan günü kurtarmaktır" dedi.

"BU ZAMLAR ÖLÜM ÜCRETİ"

Birleşik Emekliler Sendikası da, kök aylıklara dikkat çekti. Sendika açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Asıl sıkıntı ise cumhurbaşkanı temmuz ayında da yüzde 42.6’lık artışın yansıtılacağını açıklaması. Bu hesaba göre temmuz ayı itibarıyla 2025 Ocak ayına kadar emekli maaşı 11 bin 184 lira olacak. Emekliye yaşam değil ölüm ücretidir. Bu 16.2 milyon emekliye verilen maaş zammı değil sadakadır. Biz emekliler sadaka kültürüne alışmayacağız."

Etiketler :