Milyonlarca Araç Sahibini İlgilendiriyor, Tam 32 Bin TL Cezası Var!

Milyonlarca Araç Sahibini İlgilendiriyor, Tam 32 Bin TL Cezası Var!
Trafik cezaları 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla güncellendi. Bazı trafik cezalarına rekor oranda zam yapıldı. Onlardan bazıları sahte plaka, drift ve ehliyetsiz araç kullanmak. İşte cezaları.

Son zamanlarda tüm araç sahiplerini ilgilendiren bir karar resmen hayata geçti. Bu karara uymayanlar için 32 bin TL'ye kadar para cezası kesilecek. İşte detaylar...

1 Ocak 2024 itibariyle Türkiye genelinde başlatılan karekod uygulaması, araç trafiğini daha güvenli hale getirmeyi amaçlıyor ve pek çok kişi tarafından olumlu karşılandı. Bu yeni sistem, sahte plaka kullanımını engelleyerek güvenliği artırmayı hedefliyor.

trafik-isaret-kaza.jpg

Yeni uygulama, tescilli plakaları kapsayacak şekilde tasarlandı; mevcut ve yeni tescil edilen plakalar da bu sistem dahilinde üretilecek. Karekodlar, araçların seri numarası, üretim yeri ve tarihi gibi önemli bilgilere erişimi kolaylaştıracak ve 12 haneli seri numaralarını içerecek.

Bu sistem sayesinde araç kayıtları daha etkin bir şekilde takip edilebilecek ve sahte plaka gibi suçların önlenmesine büyük katkı sağlayacak.

Plakanın okunmasını engelleyen veya sahte plaka kullananlar için ciddi idari para cezaları öngörülmekte. Plakanın okunurluğunu engelleyenlere 2.647 TL ceza kesilirken, sahte plaka kullananlar için bu ceza 32.170 TL'ye kadar çıkabilmekte.

trafik-cezasi.jpg

EN YÜKSEK TRAFİK CEZALARI

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Trafiğe çıkan sürücülerin ehliyetlerini yanında taşımamaları durumda bu kişilere ehliyetsiz yakalanma cezası uygulanır. Trafikte araba kullanırken olası kontroller için sürücülerin ehliyetlerini yanlarında taşıması gereklidir. Ehliyetsizlik cezası 2023 yılında 8.190 TL tutarındadır. 2024 yılında ise sürücülerin ehliyetsiz araba kullanmanın cezası olarak 12.978 TL ödemesi gerekir.

Drift Cezası

Drift atma trafiğin güvenli seyrini bozan, kaza yaşanma olasılığını artıran bir durumdur. 2023 yılında drift cezası 20.342 TL, 2024 yılında ise 32.234 TL olarak uygulanır.

Sahte Plaka Cezası

Trafiğe çıkan araçların plaka taşıması zorunludur. Ancak plakaların tescilli olması gerekir. Sahte plakalı araçlar cezaya tabidir. Sahte plaka cezası 2023 yılında 20.302 TL, 2024 yılında ise 32.171 TL değerindedir.

Etiketler :