Zamlı maaşlar ağustos ayında hesapta

Zamlı maaşlar ağustos ayında hesapta
En düşük emekli aylığını 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkaran düzenlemeden 3,7 milyon kişi yararlanacak. Zamlı maaşlar ise Ağustos ayında hesaplara yatacak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yeni vergi paketi, en düşük emekli aylığını 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkaracak. Bu düzenlemeden 3,7 milyon emekli yararlanacak ve zamlı maaşlar Ağustos ayında hesaplara yatacak. Temmuz ayı için ise 2 bin 500 liralık fark ödemesi yapılacak. Bu artışın bütçeye maliyeti 33,2 milyar lira olacak.

maaslar3.webp

Ayrıca, EYT ile gündeme gelen emeklilerin aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde işverene sağlanan 5 puanlık destek primi kaldırılacak. Yurt dışı çıkış harcı 150 liradan 500 liraya yükseltilecek ve her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.

Vergi paketi kapsamında küresel şirketlerin Türkiye'deki faaliyetlerinden elde ettikleri kârdan yüzde 15 asgari kurumlar vergisi alınacak. Kamu özel işbirliği şirketlerinden alınacak vergi yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılacak.

maaslar5.webp

Ayrıca, kayıt dışılık ve usulsüzlüğün önüne geçilmesi amacıyla çeşitli önlemler devreye alınacak. Gelir vergisi mükelleflerinin belirli zamanlarda hasılatları tespit edilecek ve beyanları ile uyumsuzluk olanlar izaha davet edilecek. Kayıt dışı faaliyetlerde bulunanlara kesilecek cezalar artırılacak. Başkasına ait kredi kartı ve POS cihazı kullanımında belirlenen özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak. Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında kesilen usulsüzlük cezaları artırılacak. Elektronik ticaret pazar yerlerinde de yeni düzenlemeler yapılacak.