İnanılmaz ihmal! Milyarlık yatırım yapan TOGG, 5 dolarlık 'domain'i unuttu

Milyarlık dolarlık yatırım yapılarak kurulan Türkiye Otomobil Girişim Grubu (TOGG), 5 dolarlık domaini gözden kaçırdı. ABD'li bir şirkete ait çıkan 'togg.com' domaini alarak hatasından dönmeye çalışan TOGG'a kötü haber geldi. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'ne açılan dava kaybedildi.

Türkiye'nin Otomobil Girişim Grubu için, Bursa'nın Gemlik ilçesinde 22 milyar TL maliyetle fabrika kuracağı açıklanmıştı. Fabrika için proje bazlı devlet yardımı verileceği de duyurulmuş, 21 Mayıs 2020'de fabrika için ilk temel atılmıştı.

Ancak TOGG, 'togg.com' domaini gözden kaçırdı. Türkiye'de 'togg.com.tr' adresini kullanan TOGG, uluslararası alan kullanmak istediği 'togg.com'un zaten bir şirkete ait olduğu ortaya çıktı. Milyar dolarlık yatırım yapılırken, 5 dolarlık 'domain' adresi unutuldu.

Hatasını düzeltmeye çalışan TOGG, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'ne dava açtı ancak davayı kaybetti.

Şikayet reddedildi

16 Temmuz 2018'de 'togg.com.tr' alan adını tescilleyen Türkiye, uluslararası alanda kullanmak için 'togg.com' alan adını almak istedi. Ancak 'togg.com' domain adresi, ABD'li bir şirkete ait çıktı. Türkiye, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'ne (WIPO) konuya dair bir başvuru yaparak, 'togg.com' kendilerine verilmesini istedi. Ancak reddedildi.

Türkiye'ye 'ters alan adı ele geçirme' suçlaması

Türkiye'yi "ters alan adı ele geçirme" kötü niyetli şikâyetiyle suçlayan mahkeme, Türkiye'nin ihtilaflı alan adının zaten kayıtlı olduğunu bilmesi gerektiğine hükmetti. Bu nedenle Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) Türkiye'nin şikayetini reddetti.

Sosyal medyada 'iş bilmezlik' yorumları

Konunun sosyal medyaya yansımasının ardından birçok kullanıcı eleştiride bulundu. Çok sayıda kullanıcı yaşananları 'iş bilmezlik' olarak değerlendirdi.