Mermer ocağı kâbusunu şimdi de Kargı'nın köyleri yaşıyor

Mermer ocağı kâbusunu şimdi de Kargı'nın köyleri yaşıyor
Çorum’un Kargı ilçesine bağlı bir çok köy şu sıralar diken üstünde. Ağırlıklı olarak pirinç ekimi yapılan çok sayıda köyün yakınında kurulacak olan mermer ocağı için valilik “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Halılar Köyü eski Muhtarı Yunus Yıldız “Bu ocak açılırsa perişan oluruz. Ocağın açılmaması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Kargı ilçesine bağlı Çakırlar ve Halılar köylüleri başta olmak üzere çevredeki Akkise, Çukuraluç, Yeşilköy ile Dereköy’de şu sıralar aynı konu konuşuluyor. Kahvehaneler asılan bir yazı, köy sakinlerinin bir numaralı gündemi olmuş durumda. Yazı, Çorum Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü imzalı.

Yazıya konu kararın tarihi 10 Haziran 2022… Buna göre, Eylül 2021’de Bilecik’te kurulan Saltaş Mermer Sanayi AŞ, il müdürlüğüne başvuruda bulundu. Şirket, Çakırlar Köyü’nde mermer ocağı açmak istediğine dair proje dosyasını sundu.
59bc623c-9186-48bf-9069-8582a50304e0.jpg
Kurulacak mermer ocağının etkileyeceği köylerden biri de Halılar...

Yılda 200 bin metreküp mermer
Yapılan inceleme sonrası şirkete ruhsat verildi. Ruhsat 98 hektarlık alanı kapsıyor. Mermer ocağının açılacağı alan ise 16 hektar olarak belirlendi. Valilik, ruhsatlandırma işlemi sonrası kritik bir karar daha verdi. Buna göre, anılan proje için ÇED raporu da alınmayacak. Valilik yazısında “Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir” denildi. Şirket, alınan alanda yılda 200 bin metreküp mermer çıkarmayı hedefliyor.
43f190ab-eb2c-414d-9337-2e3539e6476b.jpg
Eski Muhtar Yunus Yıldız, ocağın kurulmaması için ortak hareket edeceklerini söyledi.

İçme suyunu da çeltiği de etkiler

Valilik yazısı, ilgili kurumlara gönderildi. Kaymakamlık, söz konusu yazıyı Çakırlar ve Halılar Köyü Muhtarlıklarına gönderdi. Halılar Köyü eski muhtarı Yunus Yıldız, Halktv.com’trye yaptığı açıklamada “Resmen kâbus yaşıyoruz günlerdir. Ocağın kurulacağı alan bizim köy ile Çakırların orasında. Bu alan ağaçlandırmanın yapıldığı ormanlık… Mermer ocağını kesinlikle istemiyoruz. İçme suyumuz oradan geliyor. Yine çeltik ekimi yapıyoruz. Mermer tozu hem çeltiği hem ektiğimiz sebzeleri yok eder” diye konuştu.

Çakırlar Köyü Muhtarı Osman Dal ise, konu ile ilgili yargın Kargın Kaymakamı ile görüşeceğini söyledi.

Kaynak:halktv.com.tr Ekonomi Servisi

Etiketler :