Merkez'in rezervlerine savaş vurgunu: Büyük kayıp var

Merkez'in rezervlerine savaş vurgunu: Büyük kayıp var
Merkez Bankası rezervleri, İran savaşının yarattığı yabancı sermaye çıkışı ve döviz kurlarındaki artışı frenleme çabalarıyla sarsıldı. Son iki haftada brüt rezervlerdeki kayıp 20 milyar doları aşarken, "güvenli liman" altındaki küresel düşüş de rezerv kalemlerini olumsuz etkiledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan 13 Mart haftası verilerine göre, resmi rezerv varlıkları bir önceki haftaya göre yüzde 4 azalarak 189,6 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta yaşanan 12,8 milyar dolarlık düşüşe, geçen hafta eklenen 7,9 milyar dolarlık kayıp da eklenince; iki haftalık toplam erime 20,7 milyar dolar gibi devasa bir boyuta ulaştı.

BÜYÜK KAYIP VAR

2023/10/10/1-kulce-altin-kac-kg-1-kulce-altin-kac-gram-eder-cdbe.webp

Rezervlerdeki Erime Tablosu:

Döviz Varlıkları: %13,2 azalışla 47,8 milyar dolara indi.

Altın Rezervleri: Küresel fiyat düşüşüyle %0,4 azalarak 134,1 milyar dolar oldu.

IMF Rezerv Pozisyonu & SDR: 7,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

NEDEN BU KADAR SERT DÜŞTÜ?

2025/05/27/kulce-kulce-altinlari-ucaklarla-tasiyip-oraya-koydular-en-zenginlerin-kasasi-ortaya-cikti-2.jpeg

Piyasa analistleri ve resmi veriler, bu tarihi düşüşün arkasında üç ana neden görüyor:

Döviz Müdahalesi: TCMB, Orta Doğu’daki savaşın etkisiyle artan döviz talebini ve kurlardaki yukarı yönlü baskıyı dengelemek için mart ayı boyunca yüklü miktarda döviz satışı gerçekleştirdi.

Sıcak Para Çıkışı: Bölgedeki askeri gerilimin artmasıyla yabancı yatırımcılar, Türkiye gibi "gelişmekte olan piyasalardan" çıkış yaparak hisse, tahvil ve swap kanallarından milyarlarca doları yurt dışına taşıdı.

Altın Fiyatları Etkisi: Rezervlerin büyük bir kısmını oluşturan altının küresel ons fiyatındaki düşüş, rezervlerin dolar karşılığını kağıt üzerinde eritti.

BORÇ YÜKÜ ARTIYOR

2024/06/07/mevduat-ve-tahvil-faizlerinde-rekor-kosusu-merkez-bankasi-faiz-indirimine-ne-zaman-baslar-1699872408.jpg

Rezervler erirken, kamu sektörünün kısa vadeli döviz yükümlülükleri de artmaya devam ediyor. Verilere göre bu yükümlülükler geçen haftaya göre yüzde 0,7 artarak 126,9 milyar dolara yükseldi. Bu durum, Merkez Bankası’nın "net rezerv" pozisyonu üzerindeki baskıyı daha da artırıyor.

Kaynak:Halk TV Ekonomi Servisi