Merkez Bankası'ndan beşinci müdahale: İşe yaramadı

Merkez Bankası'ndan beşinci müdahale: İşe yaramadı
Merkez Bankası'nın faiz indirme kararının ardından piyasalar karıştı. Dolar ve euro kuru uçuşa geçti. Dolar/TL kuru 17 lirayı , Euro/TL kuru ise 19 lirayı aştı. TCMB dövize bir kez daha müdahale etti ancak etkili olmadı. Bu, Merkez Bankası'nın dövize yapmış olduğu beşinci müdahale oldu.

Merkez Bankası dolar kurunun bu sabah yükselişe geçerek tarihi zirvesini 17,10'a çıkarması sonra döviz kurlarına müdahalede bulundu. Dolar Merkez Bankası'nın müdahalesi sonrası 16,50 lira seviyesine kadar çekildi.

Söz konusu müdahale Merkez Bankası'nın dövize yapmış olduğu beşinci müdahale oldu.

Saat 13.45 itibariyle dolar 17,14'ün, euro ise 19,43'ün üzerine çıktı.

Merkez Bankası'nın müdahalesinden sonra gerileyen dolar kuru bir süre sonra tekrar yükselişe geçerek saat 17.00 civarında tekrar 17 lira sınırına dayandı.

Merkez Bankası piyasaya 83 milyar TL verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 24 Aralık vadeli repo ihalesi ile piyasaya 82 milyar 999 milyon 999 bin 960 lira verdi.

İhaleye 252 milyar 920 milyon liralık teklif geldi.
İhalede basit faiz yüzde 14 olurken, bileşik faiz ise yüzde 15,01 seviyesinde gerçekleşti.

Beşinci müdahale

Bu TCMB'nin Aralık başından bu yana yaptığı beşinci müdahalesi oldu. Banka Aralık ayı başından bu yana 5 kez doğrudan satış yoluyla döviz piyasasına müdahalede bulundu.

İlk üç satış dolar 14 liraya doğru ilerlerken geldi. 13 Aralık'taki dördüncü müdahale ise 14 liralık kritik seviyenin aşılmasının ardından yapıldı.

TCMB’nin 1 Aralık tarihindeki ilk müdahalesi yaklaşık 650 milyon dolar, 3 Aralık’taki ikinci müdahalesi yaklaşık 400 milyon dolar, 10 Aralık’taki üçüncü müdahalesi ise yaklaşık 500 milyon dolar seviyesindeydi. 13 Aralık'taki dördüncü, 2.5 milyar dolarlık son müdahalesi ile birlikte toplam tutar yaklaşık 4 milyar seviyesine yükselmişti.

Faizi 100 baz puan indirdi

TCMB dün politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 14’e çekti. TCMB karar metninde faiz indirimleri için ima edilen sınırlı alanın tamamlandığı vurgusu yaptı. Metinde “Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir” ifadeleri kullanıldı.