Merkez Bankası Resmen Açıkladı: Seçimlerin Ardından Dolar Kuru Yükselecek mi?

Merkez Bankası Resmen Açıkladı: Seçimlerin Ardından Dolar Kuru Yükselecek mi?
31 Mart seçimleri geride kalırken, yatırımcılar geçtiğimiz yıl seçimlerin ardından yaşanan kur atağının tekrarlanıp tekrarlanmayacağını merak ediyor. Konuya ilişkin geçtiğimiz ay Piyasa Katılımcıları Anketi raporunu paylaşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), seçim sonrası dolar kurunda ani artışların yaşanmayacağını belirterek, yıl sonu beklenen dolar/TL paritesine dair tahminde bulundu.

Türkiye'de geçtiğimiz yıl yapılan seçimlere aylar öncesinden hazırlanan iktidar, yaz aylarında başladığı seçim ekonomisi ile uzun süre boyunca dolar kurunu dar bir bant aralığında hapsetmeyi başarabilmişti.

Ancak atılan kısıtlama adımları, 14-28 Mayıs seçimlerinin ardından dolar kurunda büyük bir patlama yaşanmasına neden olurken, Türk lirasının hızla değer kaybı yaşaması, yatırımcılarda büyük bir tedirginliğe neden olmuştu.

dolar1.jpgPiyasalar, 31 Mart seçimlerinin ardından aynı şeylerin tekrarlanıp tekrarlanmayacağını merak ederken, seçimlerden sonra dolar kuru artacak mı? sorusuna yanıt Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) geldi.

DOLAR KURU 2024 YILININ SONUNDA KAÇ LİRAYA YÜKSELECEK?

Her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi raporuna göre TCMB, 53'ü finansal sektör, 17'si reel sektör olmak üzere 70 katılımcıya bu doğrultuda sorular yöneltti. Katılımcıların verdiği cevaplar, TCMB ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Program (OVP) ile uyumlu yanıtlar içerirken, yıl sonuna kadar dolar kurunda bir artış beklenmesine karşın, seçim sonrası ani kur artışlarının yaşanmayacağı belirtildi.

dolar4.jpgYayımlanan raporda en dikkat çeken bölüm, katılımcılara yöneltilen "Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir? (TL)" sorusuna verilen yanıtlar oldu. 70 katılımcının cevapları ile ortaya çıkan sonuçlara göre Türkiye'de 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla görülmesi beklenen dolar/TL paritesi 40,53 TL oldu.

Dolar kuruna yönelik bu tahmin, çok sayıda uluslararası banka ve yetkililer tarafından yayınlanan OVP ile uyum içeriyor. Yılın geri kalan 8 aylık bölümünde bu artışın kademeli olarak yaşanması beklenirken, mevcut ekonomik göstergeler ışığında Türkiye'de ani olarak kur atakları yaşanması beklenmiyor.

Etiketler :