Merkez Bankası Resmen Açıkladı: Dolar Sahipleri İçin 22 Yıl Sonra Bir İlk Olacak

Merkez Bankası Resmen Açıkladı: Dolar Sahipleri İçin 22 Yıl Sonra Bir İlk Olacak
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün açıkladığı 500 baz puanlık faiz artışı ile piyasa beklentilerini ters köşe etti. Politika faizlerini yüzde 50 oranına çıkararak son 22 yılın en yüksek seviyelerinin görülmesine neden olan TCMB'nin kararı, dolar kuru ve TL mevduat faizleri için de belirleyici olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün açıkladığı PPK kararı ile politika faizini yüzde 50'ye yükseltti.

Geçtiğimiz aylarda uzun süre boyunca faizlerin sabit bırakılacağına dair mesajlar veren TCMB, ocak ve şubat ayının enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından harekete geçti. Alınan karar, birçok ekonomist için 'sürpriz' olarak değerlendirilirken, ekonomi çevreleri verilen faiz kararını isabetli olarak niteledi.

22 YIL SONRA BİR İLK YAŞANDI

Merkez Bankası'nın internet sitesinden yayınladığı verilere göre, Türkiye son olarak 2002 yılının Nisan ayında yüzde 50'lik faiz oranını görürken, bugün yapılan artışla birlikte son 22 yılın rekoru kırıldı ve AKP dönemindeki en yüksek faiz oranına ulaşılmış oldu.

whatsapp-image-2024-03-21-at-18-16-36.jpeg

Alınan faiz kararı, dolar kuru başta olmak üzere tüm yabancı para birimleri ve emtia fiyatları üzerinde belirleyici olduğu gibi, TL mevduat faizlerine de referans teşkil edecek. Halihazırda ani kur artışlarını baskılamak için hayata geçirilmiş olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının tasfiye sürecini de yürütmeye devam eden TCMB, alınan bu kararla TL mevduat faizlerini daha etkili bir silah olarak kullanabilecek.

TÜRK LİRASI MEVDUAT FAİZLERİ UÇUŞA GEÇTİ

Yapılan açıklama sonrası bankalar, TL mevduat faizlerinde yukarı yönlü adımlar atarken, Türk lirasının 32-90 günlük mevduat faizi yüzde 56'ya ulaşarak son yılların rekorunu kırdı.

whatsapp-image-2024-03-21-at-17-17-47-1.jpeg

KKM'yi tasfiye sürecinde yaşanan erime, son haftalarda durma noktasına gelirken, TCMB'nin faiz kararı beraberinde yükselişe geçmesi beklenen TL mevduat faizleri, yatırımcılar için cazip bir fırsat sunabilir.

Ekonomistler, bu adımın KKM'de yaşanan çözülmeyi hızlandırabileceğine dikkat çekerken, cazip TL mevduat fırsatlarının, Kur Korumalı Mevduat'tan çıkacak paranın döviz tevdiat hesaplarına gitmesine engel olabileceği aktarıldı.