Gelişmeyi Merkez Bankası İnternet Sayfasından Duyurdu! Dolar Kurunda 2 Yıl Sonra Bir İlk
AKP iktidarının güdümünde ekonomi politikaları yürüterek, Türkiye'yi büyük bir enflasyon bataklığına sürükleyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz üzerindeki kontrolünü tamamen kaybetmesinin ardından ani kur artışlarını engellemek amacıyla 21 Aralık 2021 tarihinde Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını hayata geçirmişti.
Başlangıçta 'liralaşma' olarak sunulan ve ekonomi için oldukça 'yararlı' olduğu belirtilen uygulama, ödenecek kur farkları ve Hazine ile vergi mükelleflerine getirdiği ağır yük nedeniyle kısa sürede ekonomi yönetimi için ayak bağı haline dönüştü.
28 Mayıs seçimlerinin ardından göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, ilk olarak KKM'de büyük bir tasfiye planına start verirken, 139 milyar dolar ile tarihi zirvesini gören uygulama, atılan adımların ardından bugün itibarıyla yaklaşık 81 milyar dolara kadar düştü.
2 YIL SONRA BİR İLK YAŞANDI!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından her perşembe yayımlanan bankacılık verilerine göre KKM'de bulunan para, bu hafta 76.1 milyar lira erime gösterdi. Havuzda bulunan paranın tek haftada yüzde 3.1 erimesi ise 2 yıllık uygulama tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.
Tasfiye sürecini kademeli şekilde yürüten ekonomi yönetimi, 2024 yılının son çeyreği itibarıyla KKM'deki toplam parayı sıfırlamayı hedefliyor. Yaz aylarında 139 milyar dolara dayanarak ekonomi için büyük bir tehdit oluşturan uygulamanın, 'kur krizi' tehlikesi de giderek azalıyor.
BDDK'nın açıklamasına göre KKM'deki güncel tutar 2 Şubat 2024 tarihi itibarıyla 2 trilyon 382 milyar 488 milyon lira.
KUR KRİZİ İHTİMALİ GİDEREK SIFIRA İNİYOR
Halihazırda 81 milyar dolar seviyesine inen mevduatın, kademeli bir şekilde boşaltılması halinde burada bulunan paranın bir bölümünün yüksek faiz imkanları nedeniyle TL mevduatına yöneleceği beklenirken, döviz tevdiat hesaplarına geri dönecek paranın finansmanı ise Merkez Bankası tarafından uzun vadelere yayılarak dolar/TL paritesinde herhangi bir şok yaşanmasına engel olacak şekilde sürdürülecek.