Merkez Bankası Faiz Artırınca Ne Olur? Nakit Avans ve Kredi Faizleri Artacak Mı?

Merkez Bankası Faiz Artırınca Ne Olur? Nakit Avans ve Kredi Faizleri Artacak Mı?
Merkez Bankası politika faizini 500 baz puan arttırarak yüzde 30'a yükseltti. Bundan önceki toplantıda faiz 7.5 puan artışla yüzde 25’e yükseltilmişti. Alınan faiz kararı sonrası nakit avans ve kredi faizleri artacak mı? sorusu vatandaşların gündemini meşgul ediyor.

Merkez Bankası politika faizini 500 baz puan arttırarak yüzde 30'a yükseltti. Politika faizindeki artış kredi kartı faizi ile gecikme faizini direkt etkilediği için gözler kredi kartı faizlerine çevrildi. Vatandaşlar, nakit avans faizleri artacak mı? sorusuna yanıt arıyor.

NAKİT AVANS VE KREDİ FAİZLERİ ARTACAK MI?

Kredi kartlarına uygulanan azami faiz için referans faiz oranı esas alınıyor. Referans faiz oranında ise belirleyici olan politika faiz oranı. Referans oranın bir hesaplama modeli bulunuyor. Kredi kartı işlemlerinde ve gecikme işlemlerinde uygulanacak faiz de referans faizin üstüne bazı eklemelerle hesaplanıyor. Haziran ayında referans faiz oranı yüzde 0.81, Kredi Kartı Faiz oranı yüzde 1.36, gecikme faizi de yüzde 1.66’ydı.

Referans faiz oranı aylıkta yüzde 2,71'e (yıllık yüzde 37,8) yükselirken kredi kartı gecikme faizi de aylıkta yüzde 3,26’ya yükseldi.

Nakit çekimde de faiz aylıkta yüzde 3,57’den yüzde 4,02’ye yükseldi.

Ticari kredi faizlerinde de üst limit, 1,8'lik kat sayıya göre yüzde 56,3’ten yüzde 69,3'e yükseldi.

İhracat ve yatırım kredileri için de sınır yıllık oran olarak yüzde 43,8’den yüzde 53,9’a yükseldi.

Etiketler :