Merkez Bankası, doları 7 liranın altında tutmak için 50 milyar dolar harcamış

Merkez Bankası, doları 7 liranın altında tutmak için 50 milyar dolar harcamış
Dört bankacının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerini incelemesi sonucu hazırladığı rapora göre, Türkiye son 5 ayda doları 7 liranın altında tutabilmek için 50 milyar doların üzerinde rezerv harcadı.

Ekonomistler tarafından doları 7 liranın altında tutmak için harcanan para son aylarda sık sık eleştiri konusu olmuştu. Reuters, Türkiye'nin son 5 ayda kamu bankaları aracılığıyla doları 7 liranın altında tutmak için 50 milyar dolardan fazla para harcadığını yazdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerini kullanarak yapılan hesaplamaya göre, 2019 yılının başından bu yılın nisan ayının sonuna kadar toplam kullanım 77 milyat dolara ulaşırken; rezerv kullanımı nisandan sonra da devam etti. Son olarak mayısta da kullanılan rezervler sonrası, 2020 yılındaki döviz satışlarının 50 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.

Kamu bankaları eliyle yapılan bu harcamalar, yalnızca döviz rezervlerin erimesine neden olmakla kalmıyor. Aynı zamanda rezervlerin yetersiz olması, yabancı yatırımcıları da endişelendiriyor.

Merkez Bankasından henüz açıklama gelmedi

Konuya ilişkin TCMB'den henüz bir açıklama gelmese de, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal daha önceki demeçlerinde Türkiye'nin ve dünyanın 'olağanüstü bir dönemden' geçtiğini söylemişti.

Uysal, enflasyon raporunda "Küresel risk iştahında ciddi azalma oldu. Gelişmekte olan ülkelerden ciddi bir sermaye çıkışı oldu. Rezervlerimizde dalgalanma söz konusu ancak geçici" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da geçtiğimiz haftalarda düzenlenen yabancı yatırımcılar konferansında Türkiye'nin yeterli döviz rezervinin bulunduğunu söylemişti. Albayrak, TCMB'nin tıpkı diğer merkez merkez bankaları gibi piyasalardaki oynaklığı azaltmak için döviz likiditesi sağladığını ifade etmişti.

Etiketler :