Merkez Bankası başkanından kritik 'faiz' açıklaması

Merkez Bankası başkanından kritik 'faiz' açıklaması
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, faiz ve para politikasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna Bankanın faaliyetleriyle ilgili sunum yaptı.

Karahan, küresel ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, küresel büyümede sınırlı toparlanma eğilimi sürerken hizmetler sektöründe olumlu ayrışmanın devam ettiğini belirtti.

Türkiye'nin dış talep görünümünde 2025'te daha belirgin toparlanma beklendiğini ifade eden Karahan, küresel manşet ve çekirdek enflasyondaki düşüşün sürdüğünü söyledi.

karahan.jpg

Karahan'ın sunumun devamında şunları söyledi:

Dezenflasyon süreci öngördüğümüz şekilde başladı. Makroekonomik göstergeler bu süreçle uyumlu şekilde ilerliyor.

Yurt içi talep ikinci çeyrekten bu yana azalmakta. Talepteki dengelenmenin güçlenerek devam edeceğini öngörüyoruz. Bu dengelenmenin etkisiyle cari işlemler açığında düşüş sürüyor.

Arz koşullarına baktığımızda ise, temmuz ayında sanayi üretimi aylık bazda artarken çeyreklik olarak sınırlı bir azalış kaydetti.

Köprü günleri kaynaklı mekanik etki ve yüksek oynaklık sergileyen sektörler dışlandığında sanayi üretiminin ana eğiliminin görece zayıf olduğunu değerlendiriyoruz.

Üçüncü çeyrekte üretim göstergelerindeki ılımlı ivme kaybı talepte özetlediğim görünüm ile uyumlu.

karaha.jpgAA

"CARİ DENGEDE DÜZELME OLUYOR"

Sıkı para politikamız sonucunda iç talepteki dengelenme devam edecektir. Yılın geri kalanında negatif düzeylere düşecek olan çıktı açığı, dezenflasyon sürecinin önemli bir bileşeni olacaktır.

Parasal sıkılaştırma dönemlerinde, cari dengede düzelme oluyor. Önümüzdeki dönemde, sıkı parasal duruşumuzla uyumlu olarak cari dengedeki olumlu seyrin süreceğini öngörüyoruz.

Yıllık enflasyondaki gerileme sadece baz etkisinden değil aynı zamanda aylık fiyat
artışlarının daha düşük seyretmesinden de kaynaklanıyor. Çeşitli göstergelerin yakın dönem seyrine baktığımızda, enflasyonun ana eğilimindeki ılımlı seyrin, yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleşen yönetilen ve yönlendirilen fiyat ayarlamalarındaki artışlara ve bunların dolaylı etkilerine rağmen sürdüğünü görüyoruz.

Öncü göstergeler kira enflasyonunda önümüzdeki aylarda düşüşe işaret etmektedir.

Manşet enflasyondaki düşüşün devamıyla birlikte, tüm sektörlerin beklentilerinin
gerileyeceğini öngörüyoruz. Nitekim eylül ayı verileri tüm birimlerin enflasyon
beklentilerinin aşağı yönlü güncellendiğine işaret ediyor.

Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsaması, dezenflasyon açısından kritik önemde.

karahan.png

AA

"PARA POLİTİKASINDA SIKILIK DEVAM EDECEK"

Sıkı para politikası duruşumuzla, beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı verecek şekilde oluşmasını sağlamakta kararlıyız.

Para politikasındaki sıkı duruşumuzu fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz. Daha önce de vurguladığımız gibi, bu süreçte iki ana koşul gözetiyoruz. Birincisi, aylık enflasyonun ana eğiliminin, belirgin ve kalıcı bir düşüş göstermesi. İkincisi ise, enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması. Her iki kriterde de alınacak bir miktar mesafe olduğunu değerlendiriyoruz. Bu nedenle, para politikasında sıkılığı korumaya devam edeceğiz.

Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçlarımızı etkili şekilde kullanacağız.

Bir kez daha altını çizmek isterim ki; fiyat istikrarı; sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artışı için ön koşuldur.

Haziran’da başlayan dezenflasyon sürecinde, enflasyonu, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.

Kaynak:CNBC-e