Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı, yerine Şahap Kavcıoğlu atandı

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı, yerine Şahap Kavcıoğlu atandı
Kasım ayında Murat Uysal'ın yerine Merkez Bankası başkanlığı görevine getirilen Naci Ağbal görevden alındı. Yerine getirilen isim ise Prof. Şahap Kavcıoğlu oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasını taşıyan karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4.5 ay önce atadığı Naci Ağbal'ı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevinden alırken, yerine eski AKP Bayburt Milletvekili ve Yeni Şafak Yazarı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nu atadı.

Naci Ağbal, 8 Kasım 2020'de Murat Uysal'ın yerine göreve getirilmişti. Ağbal göreve gelmesinin ardından geçtiğimiz yıl kasım ve aralık aylarında 675 baz puan faiz artırımı gerçekleştirmişti.

Ocak ve Şubat aylarında faiz artırımına gitmeyen Ağbal yönetimindeki Merkez Bankası geçtiğimiz perşembe günü 200 baz puanlık bir faiz artırımı kararı daha almıştı.

Ağbal'ın son faiz artırım kararına AKP yanlısı medyada dün ağır ithamlarla tepki vardı. Bir aydır eski Hazine ve Makiye Bakanı Berat Albayrak dönemine yönelik savunma refleksleri de AKP yönetiminde. 

Öte yandan iktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi, faizin yüzde 17'den 19'a çıkarılması üzerine Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ı 'operasyon çekmek' ile itham ettmişti. 

Cumhuriyet tarihinde ilk kez, Merkez Bankası'na 20 ay içinde üçüncü başkan atanmış oldu.

ekran-resmi-2021-03-20-08-18-08.pngekran-resmi-2021-03-20-08-19-21.png

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Şahap Kavacıoğlu kimdir? 

Ağbal'ın yerine atanan Şahap Kavacıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdi. İngiltere Hastings College'ta İşletmecilik üzerine eğitim gören Kavacıoğlu, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsünde yüksek lisansını ve doktorasını tamamladı.

Etiketler :