Memurlara Dev Devrim! 6 Farklı Çalışma Modeli Geliyor
'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi' kapsamında esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha da geliştirileceği açıklanırken, kamu çalışanları için bu sistemin nasıl uygulanacağının da ipuçları geliyor. Esnek çalışma yönetmelik taslağına göre 6 model gündemde. Peki kamu personellerinin çalışma düzenini değiştirecek modellerin detayları neler?
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in birlikte açıkladığı 'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi', kamuda çalışan personel için pek çok önemli yeniliği de beraberinde getirecek. Etkinlik ve verimlilik için önemli adımlar atılacak. Bu kapsamda idari yapılanmada etkinliği esas alacak kapsamlı bir çalışma yapılarak yeni kurumlar kurulmasının önüne geçilecek.
İdareler arasındaki görev dağılımı gözden geçirilerek mükerrer yapılanmalar önlenecek. Örneğin; Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı birçok ildeki defterdarlıkları ve vergi dairesi başkanlıkları birleştirilecek. Çalışma modellerinde yeni adımlar atılacak.
Bakan Şimşek, bu konuyla ilgili, "Esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha da geliştirilecek" açıklaması yaptı.
Peki esnek ve uzaktan çalışma nasıl uygulanacak? Hazırlanan esnek çalışma yönetmeliği taslağına göre; kamuda "esnek çalışma", "değişken zamanlı çalışma", "yoğunlaştırılmış çalışma", "uzaktan çalışma", "kısmi zamanlı çalışma" ve "akademik eğitim amaçlı çalışma" şeklinde olmak üzere 6 model hayatımıza girecek. Bu modeller şöyle işleyecek:
ESNEK ÇALIŞMA
* Esnek çalışma gönüllülük esasına dayanacak. Memurlar, yazılı müracaatları olmaksızın kurumları tarafından esnek çalışmaya zorlanamayacak.
* Esnek zamanlı çalışmada memurlar, çalışmalarını kurumları tarafından esnek zaman ve çekirdek zaman olarak iki kısma ayrılan çalışma günü süresi içerisinde yürütecek. Memurların çekirdek zamanda kurumun çalışma ortamında bulunmaları zorunlu iken, esnek zaman içerisinde bu zorunluluk olmayacak.
* Çekirdek zaman, kanuni günlük çalışma süresi içerisinde en fazla 5 saat olacak şekilde; esnek zaman ise çalışma günü süresi içerisinde çekirdek zaman ve öğle dinlenme süresi dışında kalan süreleri kapsayacak şekilde kurumlar tarafından belirlenecek. Ancak öğle dinlenme süresi de esnek zaman olarak belirlenebilecek. Günlük çalışma süresinin içerisine öğle dinlenme süresinin dahil edilip edilmeyeceği kurumun tercihine bağlı olacak.
* Günlük çalışma süresi günlük 8 saat olup, kanuni günlük çalışma süresinin başlama saatinden 2 saat önce başlayacak ve bitme saatinden 3 saat sonra sona erecek. Memurlar çalışma günü süresi içerisinde her halde en fazla 10 saat çalışabilecek.
* Esnek zamanlı çalışma şeklinde kurumlar memurlara günlük çalışma sürelerinin başlangıcını ve bitişini belirlemede serbestlik tanıyabildikleri gibi memurlardan bu süreleri sabitlemelerini de isteyebilecek. Çalışma saatleri sabitlenen memurlar bir sonraki sözleşme dönemine kadar bu süreleri değiştiremeyecek.
DEĞİŞKEN ZAMANLI ÇALIŞMA
* Değişken zamanlı çalışmada memurlar, çalışmalarını kurumları tarafından esnek zaman ve çekirdek zaman olarak iki kısma ayrılan günlük çalışma süresi içerisinde yürütecek. Memurların çekirdek zamanda kurumun çalışma ortamında bulunmaları zorunlu iken, esnek zaman içerisinde bu zorunluluk olmayacak.
* Çekirdek zaman, kanuni günlük çalışma süresi içerisinde en fazla 5 saat olacak şekilde; esnek zaman ise çalışma günü süresi içerisinde çekirdek zaman ve öğle dinlenme süresi dışında kalan süreleri kapsayacak şekilde kurumlar tarafından belirlenecek. Ancak, öğle dinlenme süresi de esnek zaman olarak belirlenebilecek. Günlük çalışma süresinin içerisine öğle dinlenme süresinin dahil edilip edilmeyeceği kurumun tercihine bağlı olacak.
YOĞUNLAŞTIRILMIŞ ÇALIŞMA
* Yoğunlaştırılmış çalışmada memurlar çalışmalarını, kanuni günlük çalışma süresinin başlama ve bitme saatlerine göre kuruma en fazla 2 saat erken gelmek veya kurumdan 2 saat geç ayrılmak suretiyle yürütebilecek ve fazla çalışma yaptıkları süreleri aynı hafta veya bir sonraki hafta içerisinde izin olarak kullanabilecek.
* Yoğunlaştırılmış çalışmada öğle dinlenme süresinin belirlenmesi zorunlu olacak. Öğle dinlenme süresi günlük çalışma süresinden sayılmayacak.
* Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi Kanun'un 100'üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca tespit edilecek.
KISMİ ZAMANLI ÇALIŞMA
* Hasta, yaşlı ve bakıma muhtaç veya engelli bakım yükümlülüğü bulunan memurlar bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla yazılı başvuruda bulunmaları üzerine, yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde kanuni çalışma sürelerinden daha az süreyle çalışmalarını yürütebilecek.
* Bu çalışma şeklinde çalışma saatleri kalıcı bir şekilde azaltılabildiği gibi geçici süreli de azaltılabilecek.
* Memurlar anne, baba, eş, çocuk veya kardeşlerinin kaza veya geçirdiği bir hastalık neticesinde belirli bir süre tedaviye ihtiyaç duyması nedeniyle ya da yaşlı ve bakıma muhtaç anne veya babaları için yılda en fazla 2 ay süreyle günde 5 saat çalışabilecek.
* İlgili mevzuatına göre alınmış geçerli engelli sağlık kurulu raporuna göre;
a) % 40 ile % 90 arasında engellilik oranına sahip bakmakla yükümlü olduğu anne, baba, eş veya çocukları bulunan ve memurlar günde 6 saat süreyle,
b) % 90 ve üzerinde engellilik oranına sahip bakmakla yükümlü olduğu anne, baba, eş veya çocukları bulunan memurlar günde 5 saat süreyle çalışabilecek.
* Memurlar çalışma sürelerini, öğle dinlenme süresinde de çalışarak tamamlayabilecek.
* Kısmi zamanlı çalışma şeklinde çalışılacak sürelerin gün içerisindeki dağılımını memurun tercihi dikkate alınarak yetkili amir belirleyecek.
* Kanuni günlük çalışma süresinin 1 saat öncesi ile öğle dinlenme arasının başlangıcı veya öğle dinlenme arasının bitişi ile kanuni günlük çalışma süresinin bitişinin 1 saat sonrası arasında olmak kaydıyla memurun günlük çalışma süresine ilişkin iki tercih hakkı bulunmakta.
* Aynı kişiye ait sağlık kurulu raporuna istinaden kısmi zamanlı çalışma hakkından yalnız bir memur faydalanabilecek
* Kısmi zamanlı çalışan memurular, durumlarının devam ettiğini gösteren belgeleri her yıl Ocak ayı içerisinde kurumlarına vermek zorunda olacak.
* Kısmi zamanlı çalışan memurların yıllık izin ve mazeret izinleri sırasında fiili çalışmaya bağlı her türlü ödemeleri hariç mali haklar ile sosyal yardımları ile özlük haklarına dokunulmayacak.
AKADEMİK EĞİTİM AMAÇLI ÇALIŞMA
* Memurlara üniversitelerde veya eğitim enstitülerinde yüksek lisans veya doktora eğitimleri için eğitim süresiyle sınırlı olmak üzere, durumlarını belgelendirmek ve yazılı başvuru yapmak kaydıyla haftada en fazla 3 gün günde 2 saat veya haftada en fazla 2 gün günde 3 saate kadar izin verilir.
* Telafi edilecek çalışma saatleri kanuni günlük çalışma süresinin başlama saatinden 2 saat önce başlayacak ve bitme saatinden 3 saat sonra sona erecek. Öğle dinlenme süresi yetkili amirin onayı ile izinlerin telafisi için kullanılabilecek.
* Akademik eğitimli çalışmada verilen izin ve telafi saatlerine ilişkin memurun iki tercih hakkı olacak:
a) 2/6: Günde 2 saat haftada 3 güne kadar toplam 6 saat iznin verildiği, diğer 2 gün içinde günde 3 saate kadar çalışılarak izinlerin telafi edildiği çalışma şekli.
b) 3/6: Günde 3 saat, haftada 2 güne kadar iznin verildiği, diğer 3 gün içinde günde 2 saate kadar çalışılarak izinlerin telafi edildiği çalışma şekli.