Mehmet Şimşek ile Özgür Demirtaş Arasında Asgari Ücret Polemiği

Mehmet Şimşek ile Özgür Demirtaş Arasında Asgari Ücret Polemiği
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldığı bir televizyon programında "Asgari ücret Türkiye'de düşük değil" dedi. Ekonomi profesörü Özgür Demirtaş'tan yanıt geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Habertürk ekranlarında açıklamalarda bulundu.

Şimşek, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini tartışma yaratacak sözlerle eleştirdi.

Şimşek "Bakın küçümsemeyin, geçen sene muhalefetin popülist iteklemesiyle seçim öncesinde tabi ki seçim sürecinde EYT hayata geçirilmiş. EYT'nin bu sene yıllık maliyeti 724 milyar lira. Neredeyse milli gelirin yüzde 2'sine yakın rakamdan bahsediyoruz" diye konuştu.

Asgari ücret zammı için reel artış beklendiğini söyleyen Şimşek, "Türkiye'de asgari ücret düşük değildir" dedi.

ÖZGÜR DEMİRTAŞ YANIT VERDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in asgari ücret açıklaması ses getirdi. Gelişmekte olan ülkelere göre Türkiye'de asgari ücretin düşük olmadığını ifade eden Bakan Şimşek'e ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş'tan yanıt geldi. Prof. Dr. Demirtaş sosyal medyadan yaptığı açıklamada Türkiye'de asgari ücretin düşük olduğunu ifade etti.

Özgür Demirtaş'tan yanıt geldi

Mehmet Şimşek’in bu açıklamasına Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan jet yanıt geldi. Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, X (Twitter) hesabından Şimşek’in sözlerinin paylaşıldığı bir mesajı alıntılayarak “Hayır, düşüktür” şeklinde cevap verdi.
Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, asgari ücret artışının enflasyon artışına yol açacağını fakat buna karşın Temmuz’da asgari ücrete zam yapılması gerektiğini belirtmişti

Şimşek'in asgari ücretle ilgili sözleri şöyle:

"Vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz. Asgari ücret AK Parti hükümetlerinde dolar bazında ciddi oranda arttı. Haziran 2024 itibariyle asgari ücret 524 dolar. Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak. Asgari ücret yüzde 49 arttı. İlk 6 ayda enflasyon yüzde 20'lerde olacak. Yıl sonunda enflasyon piyasanın beklediği gibi olsa bile yüzde 42-43'lerde olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir. Asgari ücreti vergi dışında bıraktık. Bu sene bunun bütçeye maliyeti 670 milyar TL."

FAİZ İNDİRİMİ

Şimşek'in faiz indirimiyle ilgili sözleri de dikkat çekti.

Bakan Şimşek "2025'te dünyada faiz indirimleri gelecek" diye konuştu.