Marketlerde Yeni Dönem! Resmen Değişti, Artık Etiketlerde Yazılmayacak

Marketlerde Yeni Dönem! Resmen Değişti, Artık Etiketlerde Yazılmayacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda etiketlerinde yanıltıcı ifadelerin önüne geçecek yeni düzenlemeleri duyurdu. Tüketicilerin güvenli gıdaya erişimi için şikayet hattı oluşturuldu. Vatandaşlar denetimlere katkıda bulunmaya çağrıldı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tüketicilerin üst düzeyde korunması için gıda etiketlerinde yeni düzenlemeler yapacaklarını duyurdu.

Gazetecilere yaptığı açıklamada Bakan Yumaklı, sağlıklı ve güvenilir gıda için Gıda Kodeksinde birçok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini ve bu çalışmaları sürdüreceklerini ifade etti.

Yumaklı, "Gıdanın adı artık tüketicinin ilk bakışta göreceği yere, aynı punto aynı stil ve karakterde yazılacak. Gıda etiketlerinde yanıltıcı görseller kullanılmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi.

2021/10/27/market.jpg

YANILTMAYA SON

İçeriğinde çilek yerine sadece çilek aroması olan bir üründe çilek görseli kullanımına izin vermeyeceklerini belirten Bakan Yumaklı, "Örneğin içinde muz aroması olan bir sütte 'muzlu süt' yerine 'muz aromalı süt' yazacak.

Tüketiciler tarafından karıştırılabilecek benzer gıdalarda, '… tadında', '… lezzeti', '... keyfi' gibi ifadelere izin vermeyeceğiz. Bitkisel margarinde 'tereyağı keyfi' veya 'tereyağı lezzeti' ifadelerine de son vereceğiz. Bitkisel yağlı, sütlü buz olan ürünlerin 'dondurma keyfi' gibi ifadelerle satılmasına da müsaade etmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

2022/03/03/market-gida-artisi.jpg

ŞİKAYETLER İÇİN 15 GÜNDE CEVAP

Bakanlığın önemli görev alanlarından birinin de vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşımını sağlamak olduğunu vurgulayan Yumaklı, "ALO 174 Gıda Hattı'mızı kurduk. İhbar ve şikayetlere en geç 15 gün içinde cevap veriliyor. Halkımızın şüphelendiği gıda ürünlerini ve yerlerini ALO 174 veya (0 501 174 0 174) olan WhatsApp İhbar Hattımıza bildirmeleri büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

GÖNÜLLÜ DENETÇİLERE ÇAĞRI

2023/10/14/market-barkod.png

Gıda güvenliğinin insan sağlığı için hayati önem taşıdığını vurgulayan Bakan Yumaklı, vatandaşları sıkı denetimlere yardımcı olmaya çağırdı. Yumaklı, herkesi gönüllü gıda denetçisi olmaya davet etti.

Etiketler :