Mahfi Eğilmez'den kritik altın ve petrol açıklaması

Mahfi Eğilmez'den kritik altın ve petrol açıklaması
İktisatçı Mahfi Eğilmez, katıldığı televizyon programında, Ortadoğu'da yaşan gerilimlerin altın ve prtol fiyatlarında yükselişe neden olacağını açıkladı.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, CNBC-e canlı yayınında Ortadoğu'da yaşanan gerilimlerin Türkiye'nin ekonomisine etkileri üzerine kritik değerlendirmelerde bulundu.

Eğilmez, Ortadoğu'da yaşanan çatışmalara ABD, Rusya ve Çin'in dahil olması durumunda altının yükselebileceğini belirterek, "Piyasalar şimdi bunlar geçer diye düşünüyor. Petrolde aynı durum var. Bu olay sürerse etki artar. Bizi etkiliyor, borsadan görüyoruz. Bu çapta olay 20 yıl önce olsaydı petrol 100 dolara giderdi. O boyuta gelmeyeceği düşünülüyor. Bu olay umarım tırmanarak yürümez. Bize de her açıdan etkisi var. Hürmüz Boğazı'nın kapanmasına kadar iş giderse çok sert etkileri olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

mahfi-egilmez.png

"ENFLASYON BEKLENTİLERİ DÜZELMİYOR"

Enflasyona ilişkin beklentilere de değinen Eğilmez, şunları söyledi:

"İstanbul, Türkiye'nin genelini temsil etmiyor, pahalı bir yer. İTO'nun verisi işaret ama birebir gösterge değil. Geçen yılın eylül ayında aylık TÜFE yüzde 4,75 olmuş. Bu yılın eylül ayında yüzde 2 açıklanırsa 47,96'ya iniyoruz. Yüzde 1,13 olursa 46,70'e iniyor. Yüzde 45'in altına bu ay inmesi mümkün değil. Enflasyon inmeye devam edecek ama yüzde 46-47 civarında bir yere geleceğiz. Merkez Bankası anketleri var, bunlar da MB'nin kararına yönelik sinyaller. Piyasa katılımcıları, reel sektör ve hanehalklarına sorup anket yapıyor. 12 ay sonraki enflasyonu ne bekliyorsunuz diyor. En son veriye göre 2024 Ağustos'unda piyasa katılımcıları yüzde 44,94, reel sektör yüzde 58, hanehalkları yüzde 81 görüyor. Kim tutturmuş diye baktım reel sektör tutturuyor. Esas reel sektörün dediği çıkıyor. Beklentiler gerçekleşmeyi oluşturur. Esas fiyata karar verecek olan reel sektör. Beklentiyi gerçekleştiriyor. Bu bize olumsuz beklentilerin düzelmediğini gösteriyor."

Kaynak:Haber Merkezi