Mahfi Eğilmez: 'Vergi Paketine Gerek Kalmadı'

Mahfi Eğilmez: 'Vergi Paketine Gerek Kalmadı'
Mahfi Eğilmez, vergi paketiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Eğilmez, kayıt dışı ekonominin kayda alınması gerektiğini vurguladı. Vergi reformu paketinin eksik olduğunu belirtti.

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, kişisel bloğunda "Vergi Paketine Gerek Kalmadı" başlıklı yazısında dikkat çekici açıklamalar yaptı. Eğilmez, enflasyonla mücadelede kullanılan bazı uygulamalara değinerek, "Ücretleri yoksulluk sınırının altında tutmak, kiraları baskılamak, taban fiyatlarını enflasyonun altında artırmak, faizleri düşük tutmak ve kredi kullanımını sınırlayıcı önlemler almak gibi yöntemler uygulanıyor," dedi.

KAYIT DIŞI EKONOMİYE DİKKAT ÇEKTİ

Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin 2023 yılı GSYH'sinin 1,1 trilyon dolar olduğunu belirterek, "Eğer yüzde 30 tahmini doğruysa kabaca 300 milyar dolarlık bir kayıt dışı ekonomi var demektir. Bunun bir bölümü aklanarak harcama şeklinde kayda girdiğinden vergisi de dolaylı vergi olarak alınıyor," diye yazdı.

Eğilmez, gelir dağılımındaki dengesizliğe de dikkat çekerek, "2022 yılında Türkiye’nin GSYH’si 906 milyar dolardı. Nüfusun en zengin yüzde 20’si GSYH’nin yarısını paylaşıyor," ifadelerini kullandı.

VERGİ REFORMU PAKETİ YETERSİZ

Vergi reformu paketinin kamuoyuyla paylaşılmadığını belirten Eğilmez, "Son bilgiler pek çok maddenin tasarıdan çıkarıldığını ve geriye kalanların sadece vergilerin artmasına yol açacak düzenlemeler olduğunu ortaya koyuyor," dedi. Eğilmez, tasarruf önlemlerinin de yeterli olmadığını ekledi.

YÜKSEK GELİRLERİN VERGİLENDİRİLMESİ

Mahfi Eğilmez, yüksek gelirlerin vergilendirilmesi gerektiğini belirterek, "Benim önerdiğim şekliyle servet bildirimi ve gider bildirimi yürürlüğe sokulsa ve geçmiş yılların sorumluluğunu kaldırmak üzere bir defaya mahsus olarak beyan alınıp, ortaya çıkacak farklardan vergi alınsa bu yılın bütçe açığı kapanır ve gelecek yıllar da kurtarılırdı," dedi. Eğilmez, gider bildirimi düzenlemesinin tasarıdan çıkarılmasını eleştirdi.

Sonuç olarak, Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin ekonomik sorunlarını ve çözüm önerilerini net bir şekilde ifade etti. Kayıt dışı ekonominin kayda alınması ve vergi reformunun yapılması gerektiğini vurguladı. Eğilmez, Türkiye’nin gri listeye alınmasının dış güçlerin işi olmadığını belirtti.

Etiketler :