Kuzu ciğerinin fiyatı pirzolayı solladı! Fenomenlerin paylaşımları uçurdu

Kuzu ciğerinin fiyatı pirzolayı solladı! Fenomenlerin paylaşımları uçurdu
Kuzu ciğerin kilosu 650 TL ile 625 lira olan pirzola ve 610 TL'lik antrikotu geçti. Sakatat ürünü satan işletme sayılarını da sosyal medya fenomenlerinin paylaşımları uçurdu.

Sakatat ürünlerinin fiyatları, geçtiğimiz seneye göre iki katına çıktı. Fiyat artışlarında karkas et ithalatı etkili olurken; sosyal medyanın sayesinde sakatat satan işletme sayıları da rekor kırdı.

Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre; iç piyasada hayvan kesiminin azalması, içi boşaltılmış şekilde ithal edilen karkas etlerin piyasaya girmesi ve sakatatların hayvanlardan sayılı çıkması, ürünlerin talep ve fiyatlarını uçurdu.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI REKOR KIRDIRDI

Talep artışında sosyal medya da etkili oldu. Yemek paylaşımlarında şırdan, mumbar, ciğer, böbrek ve dil gibi lezzetlerin arttığı görüldü.

KUZU CİĞERİ, PİRZOLAYI GEÇTİ

Kuzu ciğerinin kilosu 650 lirayı geçerek, en değerli et olarak bilinen pirzola (kilogramı 625 TL) ve antrikotu (kilogramı 610 TL) ilk defa solladı. Dana ciğeri bile 450 liralık fiyatıyla dana kuşbaşı (kilogramı 390-430 TL) ve kıymayı (kilogram 400-430 TL) geride bıraktı.

Öte yandan kuzu yüreğinin kilogram fiyatı 350 liraya, kuzu böbrek 380 liraya, dana dil kilogram fiyatı ise 440 liraya kadar yükseldi. İşkembe fiyatları da 180-200 lirayı gördü.

"KUZU CİĞERİ BULMAK ALTIN BULMAK GİBİ"

Kasap Ali Rıza Ünal, “İç piyasada hayvan kesimi ciddi anlamda azaldı. Kesimhanelerde ağırlıklı dana kesilirken, kuzu bulmak oldukça güç. Sakatat tarafında da değerli olan, satılan küçükbaşın organları… Bu nedenle fiyatlar arttı. Gelen ithal hayvanlar zaten içi boşaltılmış karkaslar, bu nedenle sakatat ithalatımız yok denecek kadar az. Bugün toptancılarda bile kuzu ciğeri bulmak altın bulmak gibi. Fiyatları geçen yıla göre iki kat arttı. Bütün bunlara rağmen ürünlere talep var” dedi.

SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ ETKİLİ

Hastalıklara iyi gelmesi ile bilinen sakatat yemeklerinin kış aylarında fazlaca tüketildiğini söyleyen Ünal, “En büyük sebeplerden biri kışın sağlığa, vücudun bağışıklık sistemine fayda sağlaması ve sosyal medya… Birçok gurme veya yemek paylaşımı yapan fenomen, sakatat ürünleri paylaşır oldu. Toplumunun tüketim listesine hızla girdi. Birçok et işletmesi artık market raflarına sakatat çıkarmaya başladı” diye konuştu.

“TEMİZLİĞİNDEN EMİN OLMADIĞINIZ YERDE YEMEK YEMEYİN”

İstanbul Esenyurt’ta kebap salonu işleten Mehmet Özcan, “On yıldır esnafız, son beş yıldır kebaptan çok sakatat satıyoruz. Ciğer, böbrek ve yürek gibi ürünlere talep var. Ayrıca şırdan ve mumbar dolması iyi gidiyor. Fiyatlarda da artış var. Ciğer dürüm geçen sene 80 lira iken bugün 150 liraya kadar çıktı” açıklamasında bulundu.

Sakatat yemeklerinde en önemli konunun temizlik olduğunu söyleyen Özcan “Bu ürünler her yerde yenilmez, çok iyi temizlenmesi gerek. Temizliğinden emin olmadığınız yerde yemek yemeyin” uyarısı yaptı.

ET VE SAKATAT FİYATLARI:

Kuzu ciğeri KG: 650 TL
Pirzola KG: 625 TL
Antrikot KG: 610 TL
Dana ciğeri KG: 450 TL
Dana kuşbaşı KG: 390-430 TL

Kıyma KG: 400-430 TL
Kuzu yüreği KG: 350 TL
Kuzu böbrek KG: 380 TL
Dana dil KG: 440 TL
İşkembe KG: 180-200 TL

Etiketler :