Küresel piyasalarda yüksek tansiyon

Küresel piyasalarda yüksek tansiyon
Putin'in Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgeleriyle ilgili verdiği karar küresel piyasaları vurdu. Asya piyasalarındaki sert düşüşlere ABD vadelilerindeki hızlı geri çekilme eşlik etti. Altın güvenli liman alımlarıyla yükselirken, petrolde de arz endişeleri fiyatlara yükseliş getirdi.

Küresel piyasalar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgeleriyle ilgili verdiği kararla sarsıldı.

Asya piyasalarındaki sert satış dalgası, ABD vadelilerinde de izlendi. S&P 500 vadelileri yüzde 2'ye yakın, Nasdaq vadelileri ise yüzde 2'nin üzerinde düştü.

Asya'da Hong Kong Hang Seng endeksindeki düşüş yüzde 3'ü aştı.

Altın ve Japon yeninde güvenli liman alımlarıyla yükseliş izlendi. Altın 1.909 doları gördü.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,85 seviyesine düştü. Bloomberg dolar endeksinde de yüzde 0,1'lik yükseliş izlendi.

Putin'den dünyayı ayağa kaldıran karar

Putin, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'nın Donbas'taki ayrılıkçıların yönetimlerinin tanınmasıyla ilgili çağrısına cevap vermek için güvenlik konseyi toplantısından bir süre sonra televizyondan halka hitap etti.

Putin yaptığı konuşmada, Kiev yönetiminin "Donbas'ta askeri karar dışında hiçbir kararı tanımadığını" belirterek, "Bu bağlamda, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını bir an önce tanımak için çok geç kalınmış bir kararı almayı gerekli görüyorum." ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Putin, Kremlin Sarayı'nda sırayla sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti, ardından sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı. İmza töreninde söz konusu yönetimlerin temsilcileri de hazır bulundu.

Törende Rusya ile ayrılıkçıların sözde yönetimleri arasında "dostluk" ve "iş birliği" anlaşmaları da imzalandı.

15 Şubat'ta Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kurduğu sözde yönetimlerin tanınması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çağrıda bulunulmasına yönelik kararı kabul etmiş, kararı Kremlin'e göndermişti.

Ukrayna'nın doğusunda 2014'te Kiev yönetimine rağmen Rusya yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna topraklarında Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı sözde yönetim oluşturmuştu.