Küresel piyasalarda gözler Fed'e çevrildi

Küresel piyasalarda gözler Fed'e çevrildi
Küresel piyasalarda bu hafta karışık bir seyir izlenirken, önümüzdeki hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının açıklanması bekleniyor. Dünya genelinde enflasyonla mücadelede sona gelinip gelinmediğine ilişkin soru işaretleri artarken, gelecek döneme yönelik para politikalarına ilişkin belirsizlikler devam ediyor.

Analistler, ABD'de açıklanan tüketici ve üretici enflasyon verilerinin beklentileri aşmasıyla Fed'in yılın ilk yarısında faiz indirimlerine başlayabileceği ihtimalinin zayıfladığını belirtiyorlar. Ancak, Fed'in 19-20 Mart tarihlerinde gerçekleştireceği para politikası toplantısında faizi sabit bırakması bekleniyor. Ancak, bankanın faiz indirimine başlama ihtimali mayıs ayında yüzde 7 ve haziranda yüzde 59 olarak fiyatlanıyor.

Fed'in faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamaların öneminin vurgulandığı belirtiliyor. Ayrıca, bankanın ekonomiye ilişkin projeksiyonları ve politika faizine ilişkin üyelerin beklentilerini içeren "dot plot" grafiğinin de yatırımcıların odağına yerleştiği ifade ediliyor.

Öte yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentisini bu yıl için 0,3 puan artırarak yüzde 2,4'e yükseltti.

Petrol fiyatları üzerindeki etkisi devam eden İsrail-Filistin çatışması ve Rusya-Ukrayna Savaşı gelişmeleri de takip ediliyor. Brent petrolün varil fiyatı geçen haftayı yüzde 4 artışla 84,8 dolardan tamamladı.

New York borsasında ise bu hafta ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin karışık sinyalleriyle negatif bir seyir izlendi. Teknoloji hisselerindeki düşüş ve büyük teknoloji şirketlerinden Amazon ve Microsoft'un hisselerindeki değer kayıpları dikkat çekti. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın çelik üreticisi US Steel'in Japonya'nın en büyük çelik üreticisi Nippon Steel tarafından satın alınmasına karşı çıkması sonrası US Steel'in hisselerinde yaşanan gerileme gözlendi.

Haftaya ilişkin takvimde ise Salı günü inşaat izinleri ve konut başlangıçları, Çarşamba günü Fed'in faiz kararı ve Jerome Powell'ın açıklamaları, Perşembe günü haftalık işsizlik başvuruları ve imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip edilecek.