Kurban Satıcıları Umduğunu Bulamadı: Yüzde 90 Zarar Edeceğiz

Kurban Satıcıları Umduğunu Bulamadı: Yüzde 90 Zarar Edeceğiz
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala İzmir’deki kurban pazarlarında durgunluk devam ederken, besiciler satışların büyük oranda düştüğünden şikayetçi. Bornova Işıkkent Kurban Pazarı’nda hayvan satan İhali Kalmaz, satışların geçtiğimiz yıla kıyasla çok kötü durumda olduğunu belirtti.

Kalmaz, “Umudumuz yok. Bayramın birinci günü ümitler tükeniyor. Yaklaşık 20 senedir buraya geliyorum. İlk defa böyle pazar görüyorum. Geçen yıl satışlar bundan iyiydi. Kimsede hayvan kalmadı. Bu yıl ise hayvanların üçte ikisi duruyor” dedi. Bir başka satıcı Yusuf Yıldız ise "Yüzde 90 zarar edeceğiz. Devlet artık bu işi bıraktıracak" şeklinde konuştu.

Satışlar Beklenen Hareketliliği Göstermedi

Besiciler, kurban bayramı öncesinde umduklarını bulamadıklarını ve kazançlarının masraflarını karşılamadığını dile getirdi. Nakliye, çadır kirası ve bakıcı ücretlerinin yüksek olduğunu ifade eden satıcılar, zarara satış yaptıklarını belirtti. Büyükbaş hayvanların fiyatı 100 bin liradan başlarken, küçükbaş hayvanların fiyatı ise 12 bin liradan başlıyor.

Kalmaz: İlk Defa Böyle Pazar Görüyorum

İhali Kalmaz, satışların bir önceki yıla göre çok kötü durumda olduğunu belirterek, “Yaklaşık bir aydır buradayım. 20 tane hayvandan sadece 2 tane sattım. Burada danalar 100 bin liradan başlıyor, 200 bin liraya kadar çıkıyor. Ama şu anda 200 bin liralık hayvan 120-130 bin liraya kadar indi. 120 bin liralık hayvan şu anda 80-90 bin liraya kadar indi. Bayramın birinci günü ümitler tükeniyor. Geçen yıl 27 hayvanla gelmiştim, 27’sini de satmıştım. Bu yıl hayvanların üçte ikisi hala duruyor” dedi.

Bolyurt: Satış Fiyatları Bizi Batırmaya Yönelik

Erzurum’dan gelen Zübeyit Bolyurt, satışların masrafları karşılamadığını ifade ederek, “16 gündür buradayım. 180-220 bin lira arasında satıyoruz. Erzurum’dan bu hayvanları getirmemiz dana başına 12 bin lira. Çadır kirası, yapımı ve diğer masraflarla birlikte maliyetler çok yüksek. Bu yıl alıcı yok. İnsanlar çiftliklerden rahatlıkla et almayı tercih ediyor” diye konuştu.

Özkan: Nakliye Masrafları Çok Yüksek

Nakliye ücretlerinin çok yüksek olduğunu belirten kurban satıcısı Medeni Özkan, “Erzurum’dan geliyoruz. İki haftadır buradayız. İnsanlar hayvanlara teklif ettikleri fiyatlar maliyetlerimizi karşılamıyor. Bu yıl kar yapmayı geçtim, kafa kafaya satmaya çalışıyorum. Nakliye masrafım 50 bin lira. Eğer masraflar düşse, hayvan fiyatları da otomatikman düşer” ifadelerini kullandı.

Tatlı: Etin Kilo Fiyatı Düşürüldü, Üretici Zarar Ediyor

Reşat Tatlı, etin kilo fiyatının düşürülmesiyle üreticilerin maliyetlerinin karşılanmadığını ve zarara uğradıklarını belirterek, “Erzurum’dan geldim. 27 kurbanla geldim, sadece 2 tane sattım. Etin kilosu daha önce 430 liraydı, Cumhurbaşkanı 330 liraya düşürdü. Bu kadar zahmet ve çile ile bu fiyatlar bizi zor durumda bırakıyor” dedi. Tatlı, masraflarının 250-300 bin lira tuttuğunu ve bu yıl işlerin çok kötü olduğunu sözlerine ekledi.