Kritik Veri Yarın Açıklanıyor! Enflasyona Göre Memur ve Emekli Maaşları Nasıl Zamlanacak? En Düşük Memur Maaşı İçin Rakam Belli

Kritik Veri Yarın Açıklanıyor! Enflasyona Göre Memur ve Emekli Maaşları Nasıl Zamlanacak? En Düşük Memur Maaşı İçin Rakam Belli
Milyonların gözü yarın açıklanacak enflasyon rakamlarında. Enflasyon kaç çıkarsa, emeklilerin maaşına nasıl yansıyacak. Uzman isim araştırdı.

Yarın açıklanacak olan 2023 enflasyon verileri, memur maaşları ve emekli aylıklarındaki ocak ayı zammını belirleyecek önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. İşçi ve esnaf emeklileri için enflasyon farkının üzerine ilave zam yapılmaması durumunda, memur emeklileri ile arasında yaklaşık 12 puanlık bir fark oluşacak.

memur-emekli-zam.jpg

Gelinen noktada, enflasyona bağlı olarak belirlenecek olan memur maaşları ve emekli aylıklarındaki zam oranları, önemli bir merak konusu haline gelmiş durumda. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, çeşitli enflasyon senaryolarına göre maaş zamlarını hesaplayarak, ortaya çıkabilecek senaryolara dair bir analiz sundu.

enflasyona-gore-maaslar.jpg

EMEKLİLER ARASINDA 12 PUAN FARK OLACAK

Yıllık enflasyon yüzde 65 çıkarsa emekli işçi ve esnaf aylıklarına yüzde 37.76, memur ve emekli memur aylıklarına yüzde 49.46 oranında zam yapılacak.

Enflasyonun yüzde 65’in altında veya üstünde olması halinde maaş zammı oranları değişecek.
Yıllık yüzde 66 enflasyon varsayımında emekli işçi ve esnaf aylığına yüzde 38.6, memur maaşı ve emekli memur aylığına yüzde 50.37 oranında zam yapılacak.

memur-emekli.jpg

Şayet yıllık enflasyon yüzde 64 olursa emekli işçi ve çiftçiye yüzde 36.93, memur ve emekli memura ise yüzde 48.55 oranında zam yapılacak.

SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için enflasyon farkının üzerine ilave bir artış yapılmadığı takdirde işçi, çiftçi ve esnaf emeklileri ile memur emekli aylıkları arasında yaklaşık 12 puan fark ortaya çıkacak.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Asgari ücretin açıklanmasının ardından devlet memurları, sözleşmeliler ve emekliler maaş artışına odaklandı. Yarın açıklanacak enflasyon oranının ardından artış oranı da belli olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon verilerini yarın saat 10.00'da açıklayacak.

Öte yandan aralık ayı enflasyonu beklenti anketine göre, söz konusu ay için enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,19, yıllık enflasyon beklentisi de yüzde 65,19 oldu.

Öngörülen artış ile en düşük memur maaşının 33 bin liraya çıkması bekleniyor. Belirlenecek artış, 65 yaş, engelli ve evde bakım aylıklarına da etkili olacak.

Etiketler :