Kritik Kuruluştan Açıklama: Türkiye Gri Listeden Çıkma Kriterlerini Büyük Ölçüde Karşıladı

Kritik Kuruluştan Açıklama: Türkiye Gri Listeden Çıkma Kriterlerini Büyük Ölçüde Karşıladı
Türkiye, FATF'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı kriterlerini büyük ölçüde karşılıyor. Ülke, AML/CFT sisteminde reformlar yaparak uyumlu ve etkin bir şekilde çalışıyor.

Paris'te 21-23 Şubat'ta gerçekleştirilen FATF Genel Kurulu'nda alınan kararlar açıklandı.

ÜST DÜZEY TAHHÜT: Ekim 2021'de Türkiye, FATF ile çalışarak Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanı (AML/CFT) sisteminin etkinliğini güçlendirmek için üst düzey siyasi taahhütte bulundu.

EYLEM PLANI TAMAM: FATF'nin Şubat 2024 Genel Kurulu'nda, Türkiye'nin kurumun kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda belirlediği kriterleri karşılamak için eylem planını büyük ölçüde tamamladığına dair ilk tespitini yaptığı açıklandı.

REFORMLAR DEVAM: Açıklamada, kara paranın aklanmasının önlenmesi ve terörizmin finansmanı ile mücadele reformlarının uygulanmaya başlandığı ve sürdürüldüğü belirtildi.

ÖNEMLİ REFORMLAR: Türkiye'nin AML/CFT sisteminin etkinliğini güçlendirmek için çok önemli reformlar gerçekleştirdiğine dikkat çekilerek, özellikle risk temelli kara paranın aklanmasının önlenmesi ve terörizmin finansmanı ile mücadele denetimi yaklaşımını geliştirdiği vurgulandı.

MALİ İSTİHBARAT: Türkiye'nin mali istihbarat birimi için kaynakları artırdığına işaret edilen açıklamada, ülkenin üretilen mali istihbaratın kullanımını artırdığı belirtildi.

KOMPLEKS SORUŞTURMALAR: Açıklamada, Türkiye'nin riskler doğrultusunda daha karmaşık kara para aklanması soruşturmaları ve kovuşturmaları yürüttüğü ifade edildi.

UYUMLULUK: FATF tarafından 2023 yılında paylaşılan raporda, Türkiye'nin 40 FATF standardının 39’unda uyumlu olduğu bildirilmişti.

FATF'NİN ROLÜ: Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde 1989'da kurulan FATF, kara paranın aklanmasıyla mücadeleye ilişkin tavsiye ve kuralları belirleyen örgüt konumunda bulunuyor. Türkiye'nin 1991'de üye olduğu FATF'nin 37 ülke ve 2 kurumdan oluşan toplamda 39 üyesi mevcut. Kurum, 11 Eylül saldırılarının yaşandığı 2001 yılından bu yana terörün finansmanının kontrolü görevini de yürütüyor.

Etiketler :