Kripto Para Düzenlemesi: Meclis'e Sunulması Planlanan 27 Maddelik Teklifin Detayları
Türkiye'de yaklaşık 8 milyon kullanıcının ilgilendiği ve 2,5 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne sahip olan kripto varlıklarla ilgili yasal düzenleme son aşamaya geldi. Bu düzenleme, kripto varlıkların kullanımını ve ticaretini kapsayacak geniş kapsamlı bir çerçeve sunarak Türkiye'nin kripto para sektöründeki konumunu belirleyecek.
Nisan ayı içinde Meclis Başkanlığı'na sunulması beklenen düzenleme ile kripto varlıkların ilk kez kanuni anlamda tanımı yapılacak. 27 maddeden oluşması beklenen bu düzenleme, sektörün şeffaflaşmasını ve denetime alınmasını hedefliyor.
Düzenlemeyle devletin kripto varlıkları tanıması veya "garantör" olması amaçlanmayacak. Bu nedenle, teklifin genel gerekçesinde sektörün riskli olduğu vurgulanacak ve kullanıcıların zarar görme ihtimaline dikkat çekilecek.
SPK TARAFINDAN LİSANS
Teklifle, sektörle ilgilenecek tüm kurum ve kuruluşlar net bir şekilde belirleniyor. Kripto varlıklarla ilgili tüm izinlerin Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) alınması ve sektörün denetiminin de SPK tarafından yapılması öngörülüyor.
SPK, kripto varlık mülkiyetinin ve hak sahipliğinin denetiminden ve düzenlenmesinden sorumlu olacak. NTV'de yer alan habere göre; Düzenlemeyle, kripto varlıklarla ilgili mülkiyet sorunların kişiler arası hukukun konusu olduğunu belirtilecek.
KRİPTO PARA İŞLEMLERİNDE TÜM TEKNİK KRİTERLERİ İSE TÜBİTAK BELİRLEYECEK.
Düzenleme ile Türkiye’de hizmet veren kripto borsaları ya da hizmet sağlayıcılarının sermaye yapılarını net olarak ortaya koymaları gerekecek.
Servis sağlayıcıları, belirli dönemlerde kripto varlıklara ilişkin raporlama yapacak. O raporlar SPK ile paylaşılacak raporların geç verilmesi durumunda ilgili şirketlere idare para cezası verilecek. Kripto varlıklarla ilgili yanıltıcı bilgi verme, usulsüz işlem yapma hallerinde de ağır cezalar öngörülüyor.
HAPİS CEZASI
Teklifte, izinsiz kripto hizmeti verenlere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülürken, başkasının kriptosunu zimmetine geçirenlere de 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve zararı karşılama cezası verilmesi planlanıyor.