Kredi Kartından Nakit Avans Çekmek Kaldırıldı Mı?

Kredi Kartından Nakit Avans Çekmek Kaldırıldı Mı?
Kredi kartı nakit avans düzenlemesi kredi kartı kullanan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Merkez Bankası nakit avans ve kuyum harcamalarını menkul kıymet kapsamına almıştı. Gidilen bu düzenlemede geri adım atılsa da güncel haberler kısıtlamaların süreceği yönünde! Bu haberler sonrası kredi kartından nakit avans kullanımı kaldırıldı mı? sorusu gündemden düşmeyen sorular arasında yer aldı.

Merkez Bankası, kredi kartlarında nakit çekim ve kuyum harcamaları için 18 Mayıs'ta bir düzenlemeye düzenlemeye gitmişti. Düzenlemeye göre, TCMB, kredi kartı belirli bir limitin üzerinde olanlar için kredi kartı vasıtasıyla yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarının kredi türüne yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasını kararlaştırmıştı.

TCMB bu kararla kredi kartı nakit avans limiti ile döviz ve kuyum alımının önüne geçmeyi amaçlamış. Özetle bu karar sonrası limiti ne olursa olsun hiçbir kredi kartı kullanıcısı kartından nakit avans çekemeyecek hale getirmişti.

Merkez Bankası piyasaları kilitleyen 'nakit avans' kararından geri adım attı. Bankalara gönderilen talimatta, kredi kartı nakit avans çekimine ilişkin menkul kıymet tesisi zorunluluğunun kaldırıldığı bildirildi.

Talimatta, kuyum harcamaları ve kredili mevduat hesaplarının kullanımında da herhangi bir makro ihtiyati tedbirin uygulanmayacağı belirtildi.

Nakit avansa yeni yasak mı gelecek?

Reuters'a konuşan bir bankacı, bankaların hâlâ sınırlı miktarda nakit avans verdiğine dikkat çekerek, "İnsanlar nakit avansla ucuza borçlanıp yüzde 40’a ulaşan mevduata yatırıyor. Bankalar da bu kadar talep olan bir ürünü zararına vermek istemiyor. Bu yüzden zaten Merkez Bankası’nın ilk aldığı karar öncesinde bankalar durdurmuştu. Şu anda da sınırlı bir şekilde devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Bankacılar, mevduat maliyetlerinin yüzde 40'a ulaştığına, nakit avansın ise yüzde 20'nin altında bir maliyetle verildiğine dikkat çekiyorlar.

TCMB'nin kısıtlama kararını geri çekmesine rağmen bankacılar nakit avansın eskisi kadar yoğun kullandırılmasının mümkün olmadığını söylüyorlar.