Kredi kartı hizmet bedelinde merak edilen 9 soru! Ne zaman başlıyor, nasıl uygulanacak?

Kredi kartı hizmet bedelinde merak edilen 9 soru! Ne zaman başlıyor, nasıl uygulanacak?
AKP'nin TBMM'ye sunduğu Savunma sanayii yatırımlarına ek kaynak için kredi kartlarından da hizmet bedeli alınması teklifi kafa karışıklığına yol açtı. Hizmet dedeli nedir? Limit 200 bin lira olsa iki katı hizmet bedeli mi ödenecek? Ne zaman yürülüğe girecek? İşte 9 soruda merak edilenler...

AKP tarafından, TBMM Başkanlığı’na sunulan teklif kapsamında Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na yeni kaynak sağlamak için limiti 100 bin TL ve üzeri olan kredi kartlarından 750 TL fon kesintisi yapılacak.

Günerdir tartışma konusu olan teklife ilişkin cevapları aranan çok sayıda soru var. İşte 9 soruda merak edilenler...

KREDİ KARTLARINDAN HİZMET BEDELİ NEDİR?

AKP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan teklif şöyle tarif edildi:

Belirlenen limiti 100 bin Türk lirası ve üzerinde olan kartların hamillerinden her bir kart başına yıllık alınan 750 TL pay (Kartın yıl içinde herhangi bir sebeple yenilenmesi halinde ilgili yıl için pay ödenmiş ise ayrıca pay alınmaz, kartın herhangi bir sebeple iptal edilmesi halinde alınan pay iade edilmez. Fiziki bir kartın limitleri dahilinde oluşturulan ek kartlar ve fiziki olmayan kartlar için ayrıca pay alınmaz.

LİMİTİ DAHA YÜKSEK OLAN KARTLARDAN İKİ KATI ÜCRET Mİ ALINACAK?

Vatandaşlar tarafndan en çok merak edilen konu ise, kart limiti 200 bin TL olan kredi kartlarından 2 katı ücretin alınıp alınmayacağı oldu. Konuya ilişkin yapılan açıklamalarda, böyle bir durumun söz konusu olmadığı belirtildi.

Ancak, bir kişiye ait birden fazla limiti 100 bin TL'nin üzerinde kart varsa her bir kart için 750 lira alınacak. Uygulamada, kredi limiti esas alınıyor.

UYGULAMA NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

AKP, meclise sunduğu teklifte kredi kartlarından hizmet bedelinin 1 Ocak 2025 tarihinde başlamasını talep etti. Ocak ayının başında, hizmet bedeli banka tarafından kredi kartı sahibinden kesilecek.

KREDİ KARTI VERGİSİ NASIL TAHSİS EDİLECEK?

Teklifte Meclis'te onaylandığı takdirde her Ocak ayında söz konusu ücret tahis edilecek. Taslak yasalaşırsa, bankalar, 100 bin lira üstü limiti olan müşterilerinden 1 ocak itibariyle 750 TL kesinti yapacaklar ve yapılan kesintiyi devlete aktaracaklar.

Taslakta şu ifadelere yer verdi:

"Kredi kartı çıkaran kuruluşlar tarafından her yılın ocak ayının 5 inci günü itibarıyla kart hamilinin hesabına yansıtılır, ilgili dönem hesap ekstresinde gösterilir, kart hamilinden tahsil edilen tutar, tahsilatı izleyen ayda verilmesi gereken banka ve sigorta muameleleri vergisi beyannamesi ile beyan edilir ve bu verginin ödeme süresi içerisinde ödenir. Yıl içinde alınan veya limiti anılan bent kapsamına giren kartlara ait katılma payı, kartın kullanıma açıldığı veya limit artışının yapıldığı ayın hesabına yansıtılır ve bu bent kapsamında ödenir.”

KAÇ KİŞİ 750 TL ÖDEYECEK?

Teklifin kamuoyu ile paylaşıldığı ilk günden itibaren, Türkiye'de kaç kişinin bu parayı ödeyeceği merak konusu oldu. Bankalardan elede edilen verilere göre, teklif uygulandığında yaklaşık 62 milyon kişinin hesabından bu kesinti uygulanacak.

Bu kesintilerden ise 46 milyar TL’den fazla gelir elde edileceği değerlendiriliyor.

LİMİTİNİ DÜŞÜRENLER KESİNTİDEN ETKİLENECEK Mİ?

Kredi kartlarından böylesi bir kesintinin yapılacağının ortaya çıkmasından sonra çok sayıda kredi kartı sahibi bankaları ile iletişime geçerek, limitlerini 100 bin TL'nin altına düşürmeye çalıştı.

Yapılan düzenlemeye göre, 1 Ocak 2025 tarihinden önce kredi kartı limitini 100 bin TL'nin altına düşüren vatandaşlar, kesintilerden etkilenmeyecek.

KREDİ KARTI İPTAL EDİLSE VERGİ ÖDENİR Mİ?

Yılbaşından önce kredi kartlarını iptal eden kullanıcılar, 750 lira vergi ödemeyecek. Ancak, kredi kartını iptal edip borç varsa, yani borcu tamamen kapatılmamışsa, büyük olasılıkla kredi kartı açık olarak ele alınıp vergi kesintisi uygulanacak. Bu noktada, yeni kredi kartını kapattıktan sonra, bakiye borç kalıp kalmadığına dikkat etmek gerekli.

Teklifte ilgili konuya ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

"Kartın yıl içinde herhangi bir sebeple yenilenmesi halinde ilgili yıl için pay ödenmiş ise ayrıca pay alınmaz, kartın herhangi bir sebeple iptal edilmesi halinde alınan pay iade edilmez. Fiziki bir kartın limitleri dahilinde oluşturulan ek kartlar ve fiziki olmayan kartlar için ayrıca pay alınmaz.),”

KART LİMİTİ NASIL DÜŞÜRÜLEBİLİR?

Yapılacak olan kesintiden etkilenemek için kredi kartı limitini düşürmek isteyen vatandaşların, bankaları ile iletişime geçerek, limit düşürme talebinde bulunması gerekiyor.

TEKLİF İPTAL EDİLİR Mİ?

AKP tarafından TBMM'ye sunulan teklif, henüz görüşülmeye başlanmadı. Teklifin iptal edilip edilmeyeceği kamuoyundan gelecek olan tepkiler belirleyecek.

Kaynak:NTV Para