KKM’nin devlete 5 aylık maliyeti 50 milyar TL

KKM’nin devlete 5 aylık maliyeti 50 milyar TL
Ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu, 21 Aralık 2021’de başlayan kur korumalı mevduatın şu ana kadar devlete maliyetinin 50 milyar lira olduğunu belirterek, “Dolar 17 TL’de kalırsa yıllık maliyet 150 milyara ulaşacak. Hükümetin kur sıçramasını önlemek için seçime kadar acilen 100 milyar dolara ihtiyacı var. Bunu bulamazlarsa Türkiye çok daha derin bir krize sürüklenir” dedi.

Hükümetin döviz kurlarındaki artışı frenleyerek Türk Lirası mevduatın cazibesini artırmak için 21 Aralık 2021’de başlattığı kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması tam tersine dolarizasyonu körükleyince devlete maliyeti de katlanmaya başladı. Ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu, KKM’nin devlete 5 aylık maliyetinin 50 milyar liraya ulaştığına dikkat çekerek, “Yıl sonuna kadar dolar 17 TL’de seyrederse yıllık maliyet 150 milyar, 18 TL olursa 180 milyara kadar tırmanabilir. Hükümetin şu anki amacı çok yüksek kur sıçraması olmadan kazasız belasız götürebilmek ama bunun için 100 milyar dolara ihtiyaçları var” dedi. Hükümetin Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerle görüşmeler yaptığını hatırlatan Babuşcu, “Eğer bu parayı bulup getirebilirlerse seçime kadar dövizde büyük sıçrama olmadan kontrollü götürebilirler ancak bulamazlarsa Türkiye ekonomisi daha derin bir krizin içerisine sürüklenir gibi duruyor” diye konuştu.

KKM’nin kazancı yüzde 29'a ulaştı

Babuşcu, parasını 3 ay önce KKM’ye yatıranların yüzde 18 kazanç elde ettiğini, bu kazancın başladığı tarih itibarıyla yüzde 29’a ulaştığına dikkat çeken Babuşcu, “Yani yıllık getirisinin bileşik faizi yüzde 94 oldu. Ama biz faiz artırmadık. Buna inanan var mı?” ifadelerine yer verdi. KKM adı altında yapılan şeyin aslında örtülü faiz artışı olduğuna dikkat çeken Babuşcu, şunları söyledi:

“KKM ile vatandaşa 3 ayda yüzde 20 getiri sağlıyorsunuz ve bunun yüzde 16’sı devlet hazinesinden, yüzde 4’ü bankalardan çıkıyor. Hazine harcamadığı paraya faiz ödüyor. Eylül ayında faizi 4-5 puan arttırmadınız ama aralık ayında faizi örtülü olarak getirdiniz. Kurlar artsa bir dert çünkü maliyet artıyor; kurlar düşük kalsa vatandaş kur korumalı mevduata gitmeyecek parasını çekip döviz alacak. Ucube bir ürünle yola çıktılar ve yolda tıkanma başladı. Şimdi yine ne yapabiliriz diye düşünmeye başladılar ve kura da müdahale edemiyorlar çünkü ellerinde istedikleri kadar döviz rezervi yok. Halkın dövize yönelimi de yeniden arttı.”

Enflasyonda eskiye dönüş 3 yılı bulabilir

Enflasyonun eski haline gelmesinin uzun zaman alacağını da vurgulayan Babuşcu, “’Enflasyonun yüzde 19’dan yüzde 75’e çıkması 6 ay sürdü. Muhalefet iktidara gelip yeni bir hükümet kurulsa ve seçimin ertesi günü ekonomi adına olumlu çalışmalar başlasa bile 3 yılda ancak toparlarız" açıklamasında bulundu.

TL mevduat 6 ayda reel olarak yüzde 30 kaybettirdi

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hesaplamalarına göre, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde mevduat faizi yatırımcısına 6 ayda yüzde 30 kaybettirdi. Mayıs ayında aylık en yüksek reel getiri, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3.86 oranında dolarda gerçekleşti. Mevduat faizinin mayıs ayında reel kaybı ise yüzde 1b8 oldu. Yurt içi üretici fiyat endeksi ile indirgendiğinde ise mevduatın reel kaybı yüzde 7.02 olarak kaydedildi. 3 aylık döneme bakıldığında mevduatta TÜFE'den arındırılmış kayıp yüzde 10.53, yurt içi ÜFE'den arındırılmış yüzde 18.50 oldu. 6 aylık olarak hesap edildiğinde ise mevduatta kayıp yüzde 30'a ulaştı.