Kızıldeniz'den Başımıza Zam Yağmuru Geliyor! İğneden İpliğe Her Şeye Zam Yolda

Kızıldeniz'den Başımıza Zam Yağmuru Geliyor! İğneden İpliğe Her Şeye Zam Yolda
Petrol fiyatları yeniden yükselişe geçti. Kızıldeniz'deki kriz masrafların artması da tüm emtia ürünlerinin fiyatlarının artacağı anlamına geliyor. Kızıldeniz'de Husilerin gemilere ve tankerlere saldırıları ise ticaret trafiğinin uzamasına neden oluyor. Artan maliyetler tüketicinin başına zam olarak yağacak.

Petrol fiyatları, Kızıldeniz'deki saldırılar ve Orta Doğu'daki gerilimin etkisiyle yükselişini sürdürüyor.

Kızıldeniz'de Husilerin gemilere yaptığı saldırılardan dolayı gemiler rotalarını değiştirerek Ümit Burnu'nu aşıp Avrupa'ya ulaşmaya çalışıyor.

Hem Husilerin saldırıları hem de Orta Doğu'daki gerilimin artması petrol fiyatlarına yükseliş getirdi.

Orta Doğu'da devam eden gerginliklerin fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı yaratmaya devam etmesiyle petrol piyasaları %1'lik bir artışa tanık oldu.

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda ​​​80,03 dolardan işlem görüyor.

Bu iğneden ipliğe kadar her şeyin fiyatının artması demek.

kizildeniz-1.jpg

kizildeniz-tanker2.jpg

İngiliz basını, “Petrol fiyatlarındaki artış, fiyat artışlarının hızını ölçen daha yüksek enflasyona yol açabilir” uyarısında bulundu. Kızıldeniz’in alternatifi Ümit Burnu’nu dolaşmak…

Dünya gazetesinden Emre Ergül'ün haberine göre bu da yaklaşık 10 günlük 6 bin 500 kilometrelik ekstra yol demek… Masrafların artması da tüm emtia ürünlerinin fiyatlarının artacağı anlamına geliyor.
Denizcilik gazetesi Lloyd’s List’in genel yayın yönetmeni Richard Meade, Kızıldeniz’in önemini şöyle anlattı:

“Bu, küresel tedarik zinciri üzerinde ciddi etkileri olabilecek çok daha dengeli bir pazar. Rota değişimi, petrolden daha fazlasını etkileyecektir. Küresel ticaretin yüzde 12’sinin Kızıldeniz üzerinden gerçekleştiğinden bahsediyorsunuz, bu yıllık yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde mal demektir. Ana konteyner taşıyıcılarının çoğunu gördük. Neredeyse tamamen yeniden rota oluşturmaya başladılar.”

kizildeniz-tanker3.jpg

"LİMANLARDA TIKANIKLIK VE GECİKMELER YAŞANACAKTIR"

BBC’ye konuşan İhracat ve Uluslararası Ticaret Enstitüsü Genel Müdürü Marco Forgiona da güzergah değişikliğinin nakliye için yakıt ve sigorta masraflarını artıracağını söyledi: “Gemiler yanlış yerde olacak. Konteynerlerin yanlış yerde olduğu sorunuyla karşılaşacağız. Yanlış yerde olmak demek, limanlarda tıkanıklık ve daha fazla gecikme riski demek.”

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bilgehan Engin, saldırıların ihracat navlun bedellerini yükseltebileceğini söyledi:

"Süveyş Kanalı’nın ticari gemilerce tercih edilmemesinin devam etmesi durumunda Türkiye’yi çevreleyen taşımacılık koridorları etkilenecek. Kısa vadede Doğu Akdeniz’deki limanlarda ve ülkemizin Akdeniz’deki limanlarında konteyner stokunun azalacak, boş ekipman azalacak ve ihracat navlunları yükselecek. İthalatta da benzer bir durum yaşanacaktır.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası Çevre ve Ticaretten Sorumlu Kıdemli Yönetici John Stawpert: “Bir dizi şirketin Ümit Burnu'nu dolanarak yeniden rota belirleme kararı, ticareti etkileyecek ve emtia fiyatlarını bir dereceye kadar artıracak, çünkü yeniden rota belirleme Süveyş geçişiyle karşılaştırıldığında yolculuk süresini 14 güne kadar artırabilir ve bu da ekstra maliyetleri beraberinde getirir."

'İKİ YA DA ÜÇ KATINA ÇIKABİLİR'

Unique Logistics'in deniz taşımacılığından sorumlu başkan yardımcısı Christian Sur da, çatışmaların devam etmesi ya da şiddetlenmesi hâlinde kontrat kapsamında olmayan yükler için spot fiyatların "mevcut seviyelerin iki ya da üç katına çıkabileceğini" söyledi.

İsveçli küresel mobilya üreticisi IKEA da olası kargo gecikmeleri ve ürün yetersizliği konusunda uyarıda bulundu.

Finlandiyalı asansör üreticisi Kone ise bazı sevkiyatların iki ila üç hafta gecikebileceği tahmininde bulundu.

Etiketler :