Kirada Yeni Dönem Yarın Başlıyor! Kirası Düşük Olan Yandı

Kirada Yeni Dönem Yarın Başlıyor! Kirası Düşük Olan Yandı
Ev kiralarında vatandaşı enflasyondan korumak için uygulanan yüzde 25 zam sınırı 2 Temmuz itibariyle kalkıyor. Artık kiralarda 12 aylık TÜFE oranları baz alınarak zam yapılacak.

Konut kiraları ve yıllık zam oranları, son iki yıldır vatandaşın en büyük sorunlarından biri haline geldi. Daha önce TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre belirlenen konut kira zamları, yüksek enflasyon döneminde sabitlenmiş ve kiracıları korumak amacıyla iki yıldır yüzde 25 zam sınırı uygulanmıştı.

Bu uygulama temmuz ayı itibarıyla sona eriyor. Yarından itibaren, yani Temmuz 2024'ten itibaren konut kira zammında yeniden 12 aylık TÜFE ortalaması tavan sınır olacak. Bu değişiklik, kiracılar ve ev sahipleri arasında önemli bir etki yaratacak ve kira artışlarının yeniden TÜFE ortalamasına göre yapılmasına neden olacak.

10 soruda tüm merak edilenler... Yüzde 25 zam sınırı kalkıyor, kirada TÜFE dönemi başlıyor - Sayfa 3

Borçlar kanununa eklenen madde ile yüzde 25 sınır uygulaması 2 Temmuz itibariyle sona eriyor.

3 TEMMUZ KRİTİK GÜN

3 Temmuz'da belli olacak Haziran ayı enflasyonu ile birlikte, konut kiraları için uygulanacak yeni zam oranının üst sınırı da netleşecek.

Normal koşullarda kira artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama veri, iş yerleri için zam yapmaya devam ederken, haziran ayında kira artış oranı yüzde 62.51 seviyesinde gerçekleşmişti. Bu yüksek oran, enflasyonun kiracılar üzerindeki yükünü artıracak ve konut kiralarının da bu seviyeye göre yeniden düzenlenmesine yol açacak.

10 soruda tüm merak edilenler... Yüzde 25 zam sınırı kalkıyor, kirada TÜFE dönemi başlıyor - Sayfa 1

YARI YARIYA YÜKSELECEK

Haziran enflasyonuyla birlikte konut kira zamlarında önemli bir artış bekleniyor. Mayıs ayı itibarıyla 12 aylık TÜFE ortalaması yüzde 62 seviyesini aşmış durumda. Bu, kira zammının ciddi oranda artacağı anlamına geliyor. Örneğin, 20 bin lira kira ödeyen bir kiracı için yüzde 62 oranında bir zam yapılması, kiranın 12 bin lira artarak 32 bin liraya çıkması demek oluyor.

TEMMUZDA KİRA ZAMMI NASIL HESAPLANACAK?

Yeniden 15 Haziran 2022 günü öncesine geri döneceğiz; kira sözleşmelerinde yenileme dönemi gelenler bir önceki ayın TÜFE 12 aylık ortalaması kapsamında yükümlü oldukları zammı yapacak.

10 soruda tüm merak edilenler... Yüzde 25 zam sınırı kalkıyor, kirada TÜFE dönemi başlıyor - Sayfa 9

TÜFE ORTALAMASI ÜZERİNDE BİR ARTIŞ TALEP EDİLEBİLİR Mİ?

Bizim hukukumuzda kira sözleşmelerinde TÜFE 12 aylık ortalamasının üzerinde yazılan artış şartları geçersizdir. Bu noktada temel artış oranı kiracı için TÜFE 12 aylık ortalamasıdır.

TEMMUZ AYI ÖNCESİNDE KİRASINA ZAM YAPAN TÜKETİCİLERİN DURUMU NE OLACAK?

Örneğin nisandan nisana yenilenen sözleşme ve yapılan zam için halihazırda yüzde 25 sınırı uygulandı. Ev sahibi yeni bir zam dönemi için nisan 2025’i bekleyecek.

10 soruda tüm merak edilenler... Yüzde 25 zam sınırı kalkıyor, kirada TÜFE dönemi başlıyor - Sayfa 11

2 TEMMUZ ÖNCESİNDE ARTIŞ YAPAN KİRACILARDAN 2 TEMMUZ SONRASINDA ARADAKİ FARK KADAR YA DA FARKLI BİR ZAM TALEP EDİLMESİ MÜMKÜN MÜ?

2 Temmuz öncesinde hangi tarihte olursa olsun kira artışını yüzde 25 olarak yapan konut kiracısı 2 Temmuz sonrasında ayrıca ek bir zam veya fark zam artışı yapmayacaktır. Bu kiracılar için bir sonraki yıl beklenecek ve kendileri içni yenileme dönemi geldiğinde artık onlarda TÜFE 12 aylık ortalaması kapsamında artışlarını yenileme döneminde yapacaklardır.