Kerim Rota'dan döviz kuru tahmini: Yukarı yönlü hareket kaçınılmaz

Kerim Rota'dan döviz kuru tahmini: Yukarı yönlü hareket kaçınılmaz
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikaları Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 14'te sabit tuttu. PPK'nin faiz kararı sonrası döviz kuru tahminini Cumhuriyet TV'ye değerlendiren Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, ''Orta vadede kurlarda yukarı yönlü hareketin kaçınılmaz olacağını düşünüyorum'' dedi.

TCMB, eylül ayında faiz indirimi sürecine başlamıştı. Banka; eylül, ekim, kasım ve aralık ayında 500 baz puanlık faiz indirimi yaptı. Böylelikle politika faizi yüzde 19'dan yüzde 14'e indirildi. Kur kriziyle birlikte enflasyon endişeleri artarken TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), yüzde 14 olan politika faizini sabit tuttu.

'Enflasyonun gerçeklerinden çoktan kopmuş'

PPK'nin faiz kararını değerlendiren Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, "Merkez Bankası politika faizi, Türkiye gerçeklerinden ve enflasyonun gerçeklerinden çoktan kopmuştu. Üzerinde çok tartışmaya değer bir karar olduğunu düşünmüyorum" ifadelerine yer verdi.

'Çok yüksek bir enflasyon sarmalının içindeyiz'

Enflasyon beklentisine ilişkin konuşan Rota, ''Türk Lirası 1994'ten beri en değersiz seviyesinde. Zamlı asgari ücretler bu ayın sonunda ödenecek. TÜİK açlık sınırı muhtemelen 4 bin 250 Türk Lirasının üzerinde olacak. Böyle bakıldığı zaman Türkiye tarihinde ilk defa olacak. Asgari ücretin altına bazen nisan bazen haziranda düşer. Daha asgari ücret ele geçmeden bunun altına düştüğünü ilk defa göreceğim. Bu da çok yüksek bir enflasyon sarmalının içerisinde olduğumuzu gösteriyor" dedi.

kerim-rota.jpgKerim Rota

'Orta vadede kurlarda yukarı yönlü hareket kaçınılmaz'

"Mart sonuna kadar 14 civarında sabit tutularak Kasım ve Aralık ayında yaşanan kur şokunun bir daha yaşanmaması için alınan bir mola olduğunu düşünüyorum" diyen Rota, ''Bu kararın, sabit tutularak kısa vadede bir düşüşe sebep olacağını düşünüyorum. Ancak orta vadede kurlarda yukarı yönlü hareketin kaçınılmaz olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

'Bir fırsat penceresi açıldı'

Rota, "Kurlardaki göreceli iyileşeme bizlere bir fırsat penceresi açmıştır. Bu fırsat penceresine aklın rasyonalitienin ve bilginin eşliğinde kullanmak için kısa süreli belki birkaç aylık bir penceremiz var. Bizi yönetenler, ekonomi yönetimindekiler, sayın Cumhurbaşkanı bu akıl penceresinden girip Türkiye'de enflasyonla ciddi bir mücadeleyi başlatırlar diye umut ediyorum. Pek umudum yok'' diye konuştu.