KDV zamlarına vatandaşlardan tepki

KDV zamlarına vatandaşlardan tepki
Lokanta ve kafe gibi yerlerde KDV oranlarının yüzde 2 oranında artırılmasına vatandaşlar tepki gösterdi. Ankaralı Sebahattin Gül, "Korkarım ki bu iyi günlerimiz. KDV oranlarındaki artış, ek vergiler, bu ekonomik sıkıntılar devam ettiği sürece epeyce bir canımızı sıkacak. İnşallah daha kötüsüyle karşılaşmayız" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nca hazırlanan "Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanan tebliğe göre, kafe ve lokanta gibi yerlerde yüzde 2 KDV zammı olacak. Yüzde 8 oranı yüzde 10’a, yüzde 18 oranı yüzde 20’ye çıkarılacak.

"ARTAN KDV ORANLARI, LOKANTA VE KAFE İŞLETMECİLERE ZARAR VERECEK"

Ankara’da yaşayan vatandaşlar, ANKA Haber Ajansı'na yaptıkları açıklamada KDV zammına tepki gösterdi.

Bir vatandaş şöyle konuştu:
"KDV zaten yüksekti. Daha da yükseliyor. İnsanların dışarıda yemek yeme durumları zaten yok veya çok az. Daha da azalacak. Bence bu hem kişilere zarar verecek hem de restoran, lokanta, kafe sahiplerine zarar verecek. Bence yanlış bir olay. Herkesin eve kapanması da sosyal hayatı engelleyen bir şey. Tabii ki mali kriz, ekonomik kriz var. Devleti de hükümeti de etkiliyor dolayısıyla. Tabi bir yerlerden kaynak bulması gerekiyor. En kolay kaynak da kafesteki kuşlardan yararlanmak."

Mali Müşavir Sebahattin Gül, "Şöyle düşündüğünüz zaman yüzde 20, beşte birine tekabül ediyor. Dolayısıyla bu da enflasyonun sadece KDV'den yüzde 25 kaynaklandığını söyleyebiliriz. Makul oranlarda indirilmesi, makul oranlarda olması hem işletmelerin kayıt altına girmesi hem de tüketicilerin enflasyon karşısında ezilmemesi için makul oranlara indirilmesi daha uygun olur diye düşünüyorum. Bu, Türkiye'nin içinde bulunduğu genel ekonomik durumdan kaynaklanıyor. Başka bir izahatının olduğunu düşünmüyorum. Ekonomik veriler iyi olduğu takdirde bu tür zamlarla karşılaşmayız ama korkarım ki; bu iyi günlerimiz. KDV oranlarındaki artış, ek vergiler, bu ekonomik sıkıntılar devam ettiği sürece epeyce bir canımızı sıkacak. İnşallah daha kötüsüyle karşılaşmayız” dedi.

"FAİZLER ARTTIĞI İÇİN HİÇBİR ŞEYİN TADI KALMADI"

Furkan Karaköse ise "Şu anki düzende maalesef ekonomik şartların getirdiği sıkıntılı pozisyondan dolayı her şey giderek zamlanıyor. En basit örneği, şu anki evlerde bile normalde fiyatın düşüyor olması lazım söylenenlere göre, atılan adımlara göre ama ben epeydir taşınmaya çalışıyorum gitmek istediğim yerler sürekli artıyor hiçbir düşüş yok. Kiraları belli bir oranda dengeleniyor mu dengelenmiyor mu? Ama o da malum faizler arttığı için hiçbir şeyin tadı kalmadı” ifadesini kullandı.

"RESTORAN FİYATLARI ZATEN UÇUK, KDV ARTIŞIYLA DAHA DA YÜKSELECEK"

Bir öğrenci ise şunları söyledi:
"Fiyatlar zaten uçuk. Maliyetleri de az çok biliyorum. Ama restoran zaten fazlasıyla fiyat aldığı için ben bunu olumlu olarak bile düşünüyorum. Fiyatlar zaten uçuk. Biraz da restoranların tepesine binmesi iyi bence. Çünkü zaten çok pahalı her şey. Artık çok fazla da bir şey değişeceğini sanmıyorum. Zaten restoranda bir denetim olmadığı için fiyatlar uçuk. Döner olmuş 150-200 lira. Bu zaten normal değil. Buna KDV gelince de zaten onu da restoran düşünsün artık."

Başka bir vatandaş da "Biliyorsunuz ki zaten bizim bazı restoranlarımız KDV'den kısmak uğruna aslında pidecilerimiz ekmek fiyatından KDV alıyorlar. Esasında ödemeleri gereken yüzde 20 KDV'yi yüzde 1 olarak halka yansıtıyorlar. Bu şekilde yapıldığı zaman tabi ki devlet kurumlarımızın, mali kurumlarımızın büyük kayıpları ortaya çıkıyor. Onun için gerekli denetimlerin yapılması, restoran ve kafelerdeki KDV oranlarının düzenli olarak kontrol edilmesi çok önemli" dedi.

Kaynak:ANKA

Etiketler :