Kamu Bankalarına Sermaye Takviyesi, BOTAŞ Borçları Silinecek

Kamu Bankalarına Sermaye Takviyesi, BOTAŞ Borçları Silinecek
AKP 32 maddelik kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundu. Gelecek hafta Meclis Plan Bütçe Komisyonunda görüşülecek. Teklife göre, kamu bankaları için Varlık Fonuna özel tertip tahvil verilecek. BOTAŞ’ın borçları silinecek. Hibrit araçlar için ÖTV oranları yeniden belirlenecek.

AKP, kamu tasarruf tedbirleri düzenlemelerini içeren 32 maddelik kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundu. Teklif, gelecek hafta Meclis Plan Bütçe Komisyonunda görüşülecek. Teklife göre, kamu bankaları için Varlık Fonuna özel tertip tahvil verilecek. Hazine’nin Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi Piyasa İstikrar ve Denge Alt Fonuna özel tertip devlet iç borçlanma senedi vermesi öngörülüyor. Hazine ve Maliye Bakanı, borç olarak verilecek özel tertip iç borçlanma senedi çıkarmaya yetkili kılınıyor. Özel tertip devlet iç borçlanma senedi verilmesi, kamu bankalarının sermayesinin güçlendirilmesi şartına bağlı olacak.

BOTAŞ'IN BORÇLARI SİLİNİYOR

TBMM’ye sunulan vergi ve tasarruf paketinde, BOTAŞ’ın borçlarının silinmesine yönelik madde de yer alıyor. Salgın dönemi ve sonrasında BOTAŞ’a bütçeden yüksek tutarlarda borçlar verilmişti. Faiz ve cezalar dahil BOTAŞ’ın borçları, bütçe ile ilişkilendirilmeksizin Hazine’nin verdiği görevler nedeniyle oluşan borçlardan düşülecek. Bu işlemi Ticaret Bakanlığı yapacak, hesaplamayı ise Hazine ve Maliye Bakanlığı gerçekleştirecek. Madde gerekçesinde, ithalattan kaynaklanan borçların da dahil olduğu belirtiliyor. BOTAŞ’ın Rusya’dan yaptığı doğalgaz ithalatı nedeniyle borçlandığı ve bu borcun ödemesinin 2022’de ertelendiği kamuoyuna yansımıştı. Gerekçede, BOTAŞ’ın sübvansiyonlu gaz satması nedeniyle nakit yönetiminde zorlandığı da belirtiliyor.

HİBRİT ARAÇLAR İÇİN YENİ ÖTV ORANLARI

Sadece araç dışından şarj edilebilen hibrit elektrikli araçlar için ÖTV oranları yeniden belirleniyor. Motor silindir hacmi 1800 cm³’ü geçmeyen, kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında ve sadece elektrikli motor menzili 70 kilometre ve üzerinde olan araçlar için yeni ÖTV oranları teklif ediliyor. ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşmayan motor silindir hacmi 1600 cm³'ü geçmeyen araçlar için %30, diğerleri için %60 oranında olacak.

KAMU HARCAMALARINA SIKI DENETİM

Kamu kurum ve kuruluşlarının harcamaları, Hazine ve Maliye Bakanlığınca izlenip denetlenecek. Alınan tedbirlere aykırı iş ve işlemleri tespit edilenler hakkında disiplin hükümleri uygulanacak. Sonuçlar idareler tarafından Cumhurbaşkanlığına bildirilecek. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, kamuda taşıt ve iş makinelerinin hızlı satışı konusunda yetkili kılınacak. Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, yatırım teşvik belgelerine ilişkin yatırım sözleşmelerini damga vergisinden istisna tutacak.