Kadınlara staj sigortası ile erken emeklilik fırsatı

Kadınlara staj sigortası ile erken emeklilik fırsatı
Erkeklerin askerlik borçlanmasıyla emekli olabilmesinin bir benzeri kadınlar için de mümkün. Kadınlar doğumdan sonra geçen süreyi borçlanabiliyor. Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre ayrıntılar şöyle...

Kadınlar, doğum sonrası geçen süreleri "doğum borçlanması" ile satın alarak emeklilik yaşını öne çekebilir ve prim gün sayılarını artırabilirler. Bu düzenleme, kadınların her çocuk için 2 yıl erken emeklilik hakkı kazanmasına olanak tanır. En fazla üç çocuk için yapılabilen bu borçlanma, toplamda 6 yıl (2.160 gün) prim kazanılmasını sağlar. Ancak bu haktan yararlanmak için, çocukların sigortalı çalışmaya başladıktan sonra doğmuş ve hayatta olmaları gerekmektedir. Sigortalı çalışmaya başlamadan önce doğan çocuklar için borçlanma yapılamaz, ancak bazı istisnalar bulunabilir.

emekli15.jpg

Doğum Borçlanmasının Avantajları

Doğum borçlanması, kadınlara emeklilikte çeşitli avantajlar sunar. Örneğin, staj ya da çıraklık sigortası süresince yapılan sigortalar emeklilik başlangıcı olarak sayılmasa da, bu süre sonrasında doğan çocuklar için yapılan borçlanmalar, sigorta başlangıcını geriye çekebilir. Bu da sigortalı kadının, prim gün sayısını artırmanın yanı sıra, emeklilik yaşını da öne çekmesine olanak tanır.

emeklilik3.jpg

EYT Kapsamına Girme Şansı

Staj sigortası yapmış kadınlar, sigortalı çalışmaya başlamadan önce doğan çocuklar için borçlanma yaparak emeklilik yaşını geriye çekebilir. Bu durum, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamına girme şansı da sunar, böylece yaş şartı olmadan emeklilik mümkün hale gelir.

Ne Zaman Doğum Borçlanması Yapılmalı?

Doğum borçlanması genellikle emeklilik yaşının dolmasına yakın bir dönemde yapılması tavsiye edilir. Bu süreçte çalışarak prim gün sayısı tamamlanabilir. Ancak, emeklilik yaşınız dolmuş ve primleriniz eksikse, doğum borçlanması yaparak bu eksiklikleri gidermek mümkündür.

Kaynak:Sabah

Etiketler :