İTO başkanı düşük faiz istiyor

İTO başkanı düşük faiz istiyor
Türkiye ekonomisinin yüksek kur ve faizle yaşamayı hak etmediğini söyleyen İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yaptığı açıklamada, Tek önceliğimiz 'fiyat istikrarı' olmamalı, mutlaka 'ekonominin genel istikrarı' öncelik haline gelmeli' dedi.

Türkiye ekonomisinin yüksek kur ve yüksek faizle yaşamayı hak etmediğini söyleyen İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, "Tek önceliğimiz 'fiyat istikrarı' olmamalı, mutlaka 'ekonominin genel istikrarı' öncelik haline gelmeli. Enflasyonu düşmüş, fakat ekonomisi sıkıntıda olan bir tablo riskini alamayız" diyerek Merkez Bankası'nın faizi düşürmesi gerektiğini ima etti. 

Yüksek kur ve faizlere ilişkin konuşan Avdagiç, tek önceliğin 'fiyat istikrarı' olmaması gerektiğini belirtirken, yaklaşık 5 aydır kurları düşürebilmek adına 875 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Bu, reel kesim için şüphesiz ki oldukça ağır bir finansman bedeli demektir, finansman maliyetinin ciddi boyuta ulaştığını gösterir" ifadesini kullandı.

Tek önceliğin fiyat istikrarı olmaması gerektiğini vurgulayarak Avdagiç, "Mutlaka 'ekonominin genel istikrarı' öncelik haline gelmeli. Enflasyonu düşmüş, fakat ekonomisi sıkıntıda olan bir tablo riskini alamayız. Merkez Bankası'nın faiz kararı kadar, ekonomik aktiviteyi gözetecek kararları da önemlidir. Ve tabii ki, fiili icraatı kadar da sözlü yönlendirmesinin gücünün olması da önemlidir" dedi.

Etiketler :