İstanbul’da ekmek yarın 5 liraya satılacak

İstanbul’da ekmek yarın 5 liraya satılacak
İstanbul’da, 4 liradan satılması bile henüz resmi onay almayan 210 gram ekmek, yarından itibaren 5 liraya satılacak. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, bazı girdi maliyetlerinin son 1 yılda yüzde 300’ün üzerinde arttığını belirterek, “TMO fırınlara uygun fiyatla ekmeklik un satışı yapmaya devam etmezse ekmeğin fiyatı 7 TL’ye kadar çıkabilir” dedi.

İstanbul’da, 4 liradan satılması bile henüz resmi onay almayan 210 gram ekmek, yarından itibaren 5 lira olacak. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, resmi olmayan zam kararına ilişkin, “Girdi maliyetlerimiz son bir yılda çok arttı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fırınlara uygun fiyatla ekmeklik un satışı yapmaya devam etmezse ekmeğin fiyatı 7 TL’ye kadar çıkabilir” dedi. Resmi olmayan zam kararını ANKA’ya değerlendiren Çetin, şunları söyledi:

“Bazı kalemlerde girdi maliyetimiz yüzde 300’ü geçti”

“Fırıncı esnafı zor durumda ve ayakta kalabilmesi için üretmek zorunda. Biz de esnaf olarak, fahiş fiyata ekmek satmak istemeyiz. Ancak son bir yılda elektrik, doğal gaz, su, işçi maaşları, yani girdi maliyetlerimiz çok arttı. Bazı kalemlerdeki artış yüzde 300’ü geçti. TMO desteğini tüm fırınlar alamıyor. Bu nedenle zarar etmemek için ekmeği şu an en az 5 TL’den satmak zorundalar. Fırıncılar, bu zamları 14 bin TL’lik cezai yaptırımı göze alarak yapıyor. TMO fırınlara uygun fiyatla ekmeklik buğday satışı yapmaya devam etmezse ekmeğin fiyatı 7 TL’ye kadar çıkabilir. Bazı fırınlar, çalıştıracak personel bulamıyor. Çünkü işçi, belli bir ücretin altında çalışmıyor. Ekmeğin fiyatını esnaf yükseltmek istemez zaten, mevcut durumda da satış zor. Zamlandığı zaman satış yapmak daha da zor olacak. Geçen yıl, dağıtıma çıkan araçların kullandığı mazot 6-7 TL’den satılıyordu. Şimdi o da 30 TL oldu. Bazı fırınlar ekmeği dağıtamıyor bile. 210 gram ekmeğin 4 liraya çıkmasını onaylayan resmi tarife temmuzda çıkınca 250 gram ekmeğin 5 TL’den satılması resmi olarak da mümkün olacak. Fırıncı, ekmeğe zam talep ediyor. Bu talep onaylanana kadar maliyetler yine artıyor ve bizim talep ettiğimiz fiyat düşük kalıyor. Geçen sene 130 liraya aldığımız unun fiyatı bu yıl 550 liraya çıktı.”