İstanbul'da ekmeğe ve simide zam sinyali

İstanbul'da ekmeğe ve simide zam sinyali
İstanbul'da resmi fiyatı 10 lira olan simit, birçok fırında 12.5 lira ila 15 lira arasında satılıyor.

Son zamanlarda simit fiyatlarındaki artışlar dikkat çekiyor. Resmi bir artış yapılmasa da esnaflar, maliyetlerin artması nedeniyle fiyatları yükseltmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Resmi fiyatı 10 lira olan simit, birçok fırında 12.5 lira ila 15 lira arasında satılıyor.

İstanbul'da, Ağustos 2023'te yüzde 33 zamlanarak 7.5 liradan 10 liraya çıkan simit fiyatları, o tarihten bu yana gayriresmi olarak artmaya devam ediyor. Kasım ayından bu yana birçok fırında simit 12.5 TL’den satılırken, son günlerde yine gayriresmi yapılan zamlarla 15 liradan satılmaya başlandı.

Esnaf, elektrik ve kira fiyatlarındaki artışlar nedeniyle fiyatları artırmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Cumhuriyet'ten Didem Ernez'in haberine göre, İstanbul Un-İş Esnaf Odası Başkanı Şaban Özdemir, resmi zam için çalışmalar yapıldığını fakat ilgili esnaf komisyonunun hâlâ toplanmadığını ifade ediyor. Özdemir, "Esnafın da bir dayanma gücü var. Un, yağ, pekmez, kira fiyatları artıyor. Yılbaşından bu yana uğraşıyorum fakat komisyon toplanmadı. Esnaf için kimse adım atmıyor," dedi.

Ekmekte de zam beklentisi var. Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Başkanı Çetin Keçeli, "Kalitesine göre çuvalı 650-700 TL olan una aybaşı itibarıyla yüzde 5-7 zam gelecek. Bununla birlikte eylül ayında ekmeğe de zam bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak:halktv.com.tr Ekonomi Servisi